Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
360,28 Ft
Euró
390,72 Ft
Font
456,85 Ft
Bitcoin
57,362 $

Feleannyi energia felhasználásával is ki tudnánk szolgálni 10 milliárd embert

Miközben a politikusok többsége gazdasági szempontok miatt elutasítják a klímaváltozás lelassítását szorgalmazó egyezményeket, addig kiderült, hogy az üvegházhatás csökkentése lényegében a saját kezünkben van.

Greenbox

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Miközben a politikusok többsége vélhetően gazdasági szempontok miatt elutasítja a klímaváltozás lelassítását szorgalmazó egyezményeket, addig kiderült, hogy az üvegházhatás csökkentése lényegében a saját kezünkben van.

A Global Environmental Change tudományos folyóiratban közzétett tanulmányból megtudhattuk, ha csupán a globális strukturális egyenlőtlenségeket oldanánk meg a világ lakossága körében, azzal felére lehetne redukálni a káros gázok kibocsájtását, a bolygó pedig sokkal élhetőbbé válhatna. Soron kívül Belső vizsgálat indult Monoki Lehel és Sebők Vilmos viselkedése miatt a Liverpool győzelme után

Ha az 1960-as években megszokott energiafogyasztáshoz térnénk vissza, és alkalmaznánk a mai megújuló energiaforrásokat, azzal 10 milliárd ember számára biztosíthatnánk megfelelő életkörülményeket – egyszóval a klímaváltozás elkerülhető.

A világ legtöbb országa számára egy ilyen életminőségbeli újrakalibrálás, illetve a körülmények kiegyenlítése óriási fejlődést jelentene, a gazdagabb nemzetállamok lakosainak, legfőképpen az USA állampolgárainak hozzá kellene szokniuk a kisebb házakhoz és a kevesebb hús fogyasztásához.

Julia Steinberger, a Leedsi Egyetem és a Lausanne-i Egyetem kutatója, egyben a publikáció társszerzője elmondta,

„Még lehetnek mobilos alkalmazásaink, laptopunk, internet, nézhetjük a tévét is – más területen kellene behúzni azt a bizonyos nadrágszíjat.”

Egy ilyesfajta változás egyáltalán nem elképzelhetetlen, Steinberger szerint viszont egy nagyszabású kulturális módosításhoz vissza kellene vennünk a fejlett országoknak a féktelen fogyasztásból és konzumerizmusból:

„Kevesebb munkaórát tölthetnénk a gyárakban, mivel nem lenne szükséges többet dolgoznunk azért, hogy a tarthatatlan mértékű fogyasztási szokásainkat kielégítsük. Sokkal több idő jutna a családra, a kikapcsolódásra – azokra a dolgokra, amit mindenki szívesebben csinálna.”