Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,944 $

Veszélyeztetett állatot sikerült klónozniuk a tudósoknak

A szakértők abban bíznak, hogy az újabb két egyed, valamint az 1980-as években indított tenyésztési program segít majd a faj fennmaradásában és genetikai sokféleségének javításában.

...svg content...Fotó: Pixabay
Tudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő

Újabb két feketelábú görényt klónoztak, a projekthez pedig ugyanazt a génállományt használták fel, amelyből korábban már létrehozták a veszélyeztetett faj egy egyedét. Az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálatának közlése szerint ezzel háromra nőtt a klónozott példányok száma. A rendelkezésre álló információk szerint az első állat, amely az Elizabeth Ann nevet kapta, még 2021-ben született.

Ám a nőstény egy szaporodási szervi probléma miatt – amely nem a klónozás következménye – nem tud utódokat létrehozni. A szakértők abban bíznak, hogy az újabb két egyed, Noreen és Antonia, valamint az 1980-as években indított tenyésztési program segít majd a faj fennmaradásában és genetikai sokféleségének javításában. Emellett azt is tudatták, hogy a görények még tavaly májusban jöttek a világra – írja a 24.hu az AP cikke alapján. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

A szervezet viszont majdnem egy évet várt a születések bejelentésével a folyamatban lévő tudományos munka, más tenyésztési erőfeszítések és az ügynökség egyéb prioritásai közepette – teszik hozzá. A feketelábú görény egyébként Kanadától Mexikóig honos. A faj a természetből korábban szinte teljesen kipusztult, az 1990-es évek óta azonban fogságban több ezer példány született, az állatokat pedig utóbb visszatelepítették a vadonba.

A faj többnyire prérikutyákkal táplálkozik. A régióban élő farmerek korábban gyakran mérgekkel próbálták irtani a rágcsálókat, ami az őket elfogyasztó görényeket is megölte. A szakértők egy időben azt hitték, hogy a faj teljesen kipusztult, míg az 1980-as években nem találtak hét példányt, elindítva a tenyésztési programot. A ma élő összes állat ennek a hét egyednek a leszármazottja – emelik ki a cikkben.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy létrehoztak egy génmódosított tehenet, amely képes emberi inzulint termelni a tejében: a tudósok azt remélik, hogy mindez segíthet a világ inzulinellátási problémáinak kezelésében. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy pár éven belül visszatérhetnek a gyapjas mamutok, ugyanis minden jel arra utal, hogy jelentős áttörést értek el a kutatók a mamutok feltámasztását célzó projektben.

Történelmet írt a Leverkusen, veretlenül fejezték be a szezont, kikapott a Bayern München

A Bayer Leverkusen egy több mint hihetetlen szezon végén szerezte meg a bajnoki címet, ráadásul úgy, hogy nem kaptak ki.