Fekete lyukakból kiáramló sugarakat kaptak lencsevégre csillagászok

ESO/WFI
not image

Kulcsár Péter

2021.július.21 - 10:30

Közeli fotókat készítettek asztronómusok azokról a rádiósugarakról, amelyeket egy szupermasszív fekete lyuk bocsátott ki magából.

Történelmi jelentőségű megfigyeléseket végeztek el az Event Horizon Űrteleszkóppal dolgozó csillagászok, 2019 áprilisától kezdődően ugyanis a Messier 87 galaxis szívében szunnyadó fekete lyukról lőttek folyamatosan fényképeket, amelyeket részletes elemzéseknek vetettek alá.

A vizsgálatok sikeresnek bizonyultak, az eljárás módszertanát ezúttal egy másik fényesen világító galaxis, a Centaurus A esetében is kipróbálták. A több mint 55 milliószoros naptömeggel rendelkező objektum bár elmarad a Messier 87 6,5 milliárdszoros tömegétől, mégis érdekes jelenségnek számít, hiszen a centrumában tökéletesen kivehető a fekete lyuk.

A galaxis közepéből kilövellő óriási rádiósugár-nyalábok sziporkázó fényben csillognak, ami nem véletlen, hiszen hatalmas mennyiségű energiával pumpálják tele a környékbeli univerzumot.

Most először csodálhattuk meg közelről ezeket a monstrumokat, és megnézhettük, miként alakulnak ki és formálódnak, valamint hogyan születnek meg a szupermasszív fekete lyukak” – magyarázta Michael Janssen, a megfigyeléssel kapcsolatos tanulmány főszerzője.

A sugárzás a fényképek alapján erőteljesebb a széleken, mint az objektum közepén, valamint kiderült az is, hogy a fekete lyuk az asztrofizikusok által felállított prognózisok és hipotézisek szerint működik, tehát a fizika törvényei maradéktalanul érvényesültek.