Kezdőlap

457,47 Ft
Bitcoin
64,882 $

Fekete-Győr András Kocsis Máténak: a demokratikus feltételek teljesülése esetén a Momentum is hajlandó beülni a parlamentbe

Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom megválasztott frakcióvezetője éles kritikákat fogalmazott meg Kocsis Máténak címzett nyílt levelében.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Fekete-Győr András Facebook-oldalán tette közzé a Kocsis Máténak címzett nyílt levelét, melyben részletesen megosztotta, milyen demokratikus feltételek teljesülése esetén hajlandó beülni a parlamentbe a Momentum. A frakcióvezető levelében kifejtette, miért érzi úgy az ellenzék, hogy „nincs helye a parlamenti alakuló ülésen”.

A Momentum frakcióvezetője öt pontban szedte össze azokat a demokratikus feltételeket, melyek biztosításával a Momentum Mozgalom is megfontolná, hogy beüljön a parlamentbe: Soron kívül RTL+: áremelésre készülhetünk az UEFA Bajnokok Ligája miatt

„Tisztelt Kocsis Máté frakcióvezető!

Április 3-án közel kétmillió magyar ember szavazott arra, hogy a nemzeti összefogás pártjai őket képviseljék a törvényhozásban.

Önök az elmúlt 12 évet azzal töltötték, hogy kiüresítsék a magyar parlamentarizmust. Az Ön frakciójának köszönhető, hogy az ország ügyeiről szóló érdemi viták helyett mára nagyrészt Kövér László büntetéseiről és tehetetlen ellenzéki képviselők performanszairól szól az Országgyűlés munkája. Ahol számos, a nemzet jövőjét meghatározó nagy kérdés dőlt el, mára a miniszterelnök hatalmi céljainak egyszerű kiszolgálójává vált, amihez Ön és a frakciójához tartozó, semmilyen egyéni mozgástérrel nem rendelkező képviselők örömmel asszisztálnak.

A parlament munkájának kiüresítésén túl pedig a választások kiüresítése is az Önök felelőssége: a Fidesz-frakciónak köszönhető, hogy jó ideje nem beszélhetünk tiszta választásokról Magyarországon. Többek között az is Önöknek köszönhető, hogy a Médiatanács a demokratikus nyilvánosság működésének biztosítása helyett pártkatonákkal lett feltöltve, és a kormány hatalmi céljainak kiszolgálójává vált.

A Momentum megválasztott frakcióvezetőjeként az a határozott álláspontom, hogy az ellenzéknek nincs helye a parlamenti alakuló ülésen, nem szentesítheti szimbolikusan sem a választások tiszta és demokratikus voltát.

A Momentum akkor vesz részt az alakuló ülésen és az érdemi parlamenti munkában, ha teljesülnek az alábbi demokratikus feltételek:

1. A mindenkori kormánypártok a mindenkori ellenzéki pártokkal egyetértésben változtathassák meg a választási törvényeket, illetve az önkormányzatok hatásköréről és választásáról szóló jogszabályokat;

2. A közmédia élére a parlamenti pártok konszenzussal válasszanak vezetőket, így biztosítva a közmédia valóban független és pártatlan működését;

3. Az országgyűlési képviselők kapják vissza az állami szervek ellenőrzéséhez szükséges jogosítványaikat;

4. Kezdődjön meg egy a választások tisztaságát garantáló, valamint a választási kampány során elkölthető pénzekről szóló új jogszabály közös kidolgozása;

5. Induljon valódi párbeszéd a kormány és a szakmai érdekképviseletek között, induljanak háromoldalú tárgyalások a sztrájkjogról (kormányoldal, ellenzék, reprezentatív szakszervezetek)

Üdvözlettel,
Fekete-Győr András
Megválasztott frakcióvezető, Momentum Mozgalom”