Multifunkcionális fájdalomcsillapító rákgyógyszert fedeztek fel

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. november 10. - 05:11

Kutatóknak sikerült egy potenciális kezelési módszert megalkotniuk, melynek révén egy rákgyógyszerként használt készítménnyel jelentősen csökkenthetőek a krónikus fájdalmak.

A Nature Communications tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban a KCC2 nevű génre fókuszáltak, ami azt a molekulát dekódolja, amely hozzájárul a klorid ionok neuronokból való kitaszításához, ezáltal elősegítheti a fájdalomküszöb erősödését.

A tudósok rengeteg gyógyszert megvizsgáltak, amelyek kapcsolódhatnak a KCC2 génexpresszióhoz, végül rábukkantak egy speciális rákkészítményre, amelyről kiderült, hogy folyamatos adagolásával el lehet érni, hogy a szervezet ne érzékelje a fájdalmat.

A szóban forgó kenpaullone nevű, GSK-3 inhibítorok csoportjába tartozó gyógyszert a múlt évtizedben tumorok zsugorítására használták fel, azonban több alkalommal is hatástalannak bizonyult, így gyakorlatilag elveszett a tudomány süllyesztőjében, ám köszönhetően a leleményes kutatóknak, most ismét előkerült.

A kenpaullone-on kívül egy másik GSK-3 inhibítor, név szerint a tideglusib is pozitív eredményeket mutatott fájdalomcsillapítás terén, így elképzelhető, hogy a közeljövőben sokkal biztonságosabb alternatívái születhetnek a jelenleg alkalmazott terápiás kezeléseknek.

A tideglusibbal végzett klinikai kísérletek első fázisai pozitív végkimenetellel zárultak, miközben a kenpaullone-lal is zajlanak a hasonló ellenőrzések, ezért hamarosan kiderülhet, a kutatók feltételezései és felfedezései igaznak bizonyultak-e.