Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

A fagyasztott zöldségek ugyanolyan táplálóak, mint a frissek? A válasz meglepő lehet

A fagyasztott zöldségek ugyanolyan táplálóak, mint a frissek? A válasz meglepő lehet

A fagyasztott zöldségek ugyanolyan táplálóak, mint a frissek? A válasz meglepő lehet
Fotó: Pixabay

A választ illetően minden bizonnyal vannak, akik bizonytalanok, míg mások biztosan nemmel felelnének erre a kérdésre. De vajon mi az igazság?

A gyümölcsök és zöldségek kulcsfontosságúak az egészséges, kiegyensúlyozott étrendhez, hiszen számos vitamint és ásványi anyagot, valamint rostot tartalmaznak. A legtöbben azonban nem fogyasztják el az ajánlott napi mennyiséget, illetve sokan vannak olyanok is, akik csak fagyasztott élelmiszerek vagy konzerv formájában veszik magukhoz a zöldségeket. Ugyanakkor adódhat a kérdés, megfelelő pótlást jelentenek ezek? A választ illetően minden bizonnyal vannak, akik bizonytalanok, míg mások nemmel felelnének erre, mondván, a friss termékeket gyakran úgy hirdetik, hogy azok a legtáplálóbbak.

De ez nem feltétlenül igaz, ugyanis a tápanyag szintje csökkenhet azon idő alatt, míg a termelőtől a konyhánkig jut a zöldség. A fagyasztott zöldségekben azonban bizonyos tápanyagok, például C- és E-vitamin szintje magasabb lehet, mivel a betakarítás időpontjához nagyon közel kerülnek lefagyasztásra. A szállítás és tárolás eltérései ezt kis mértékben befolyásolhatják – írja a 24.hu a Science Alert cikke alapján. Az ásványi anyagok, például a kalcium, a vas és a magnézium hasonló szinten maradnak a fagyasztott termékekben, mint a friss zöldségekben.

A fagyasztott zöldségek és gyümölcsök másik előnye, hogy csökkentheti az élelmiszer-pazarlást, mivel jobban felmérhető, mennyit fogyasztunk el az adott étkezés során. Amellett, hogy a szupermarketben veszünk fagyasztott gyümölcsöt vagy zöldséget, az otthoni terményt is lefagyaszthatjuk, ha esetleg túl sok nőtt a kertben, vagy épp alaposan betáraztunk az akciós terményekből. Emellett tény, hogy a fagyasztás előtti gyors blansírozás javíthatja a termék biztonságát és minőségét. Ilyenkor az ételt rövid időre forrásban lévő vízbe merítik, vagy rövid ideig párolják.

Hozzáteszik: az egyetlen negatívum, hogy a fagyasztott zöldségek nem alkalmasak salátákhoz, sülve vagy párolva azonban jól el lehet készíteni őket. Nem tekinthetők rossz pótlásnak a konzervált zöldségek, vagy gyümölcsök sem, a főzési folyamat miatt azonban a hőérzékeny tápanyagok, például a C-vitamin szintje kissé csökken a friss termékekhez képest. Az erjedés viszont ezt leszámítva nagyrészt megtartja a friss zöldségekben lévő vitaminokat és ásványi anyagokat – magyarázzák a cikkben.

Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogy több TikTok-videó is napvilágot látott az utóbbi időben, amelyekben azt állítják, hogy egészségesebb lesz a kenyér, ha lefagyasztjuk fogyasztás előtt. Annak kapcsán, van-e ennek valóságalapja, egy dietetikus fejtette ki a véleményét. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, mi az az öt gyakori hiba, amit elkövethetünk az egészséges táplálkozás során: az egyik ilyen a túlzott mennyiségű feldolgozott élelmiszer fogyasztása, de a nem megfelelő folyadékbevitel is felkerült a listára.