Ezért próbáljuk meg elkerülni az omikront

Fotó: Unsplash/CDC
Külföld

Bense Róbert

Szerkesztő

Sokan félvállról veszik az újonnan felfutó Omikron-variánst, lévén a korábbi mutációkhoz képest enyhébb megbetegedést okoz.

Azonban így is érdemes megpróbálni elkerülni, mert hiába mutat a fertőzöttek többségénél gyengébb tüneteket, a terjedése olyannyira felgyorsult, hogy még így is sokan szorulhatnak kórházi kezelésre az Omikron miatt.

Soron kívül Világszenzáció: Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Michel Nussenzweig vírusszakértő szerint előbb vagy utóbb mindenki átesik a koronavíruson, de minél később, annál jobb, ugyanis a jövőben már sokkal hatékonyabb gyógyszerek és vakcinák lesznek elérhetőek – írta meg a Reuters

Az Omikron ellen a mostani tapasztalatok szerint több, eddig bevált gyógyszer is hatástalanná vált, amelyeket pedig sikerrel alkalmaznak, azok hiánycikké váltak. Éppen ezért sokan nem jutnak majd hozzá a szükséges gyógyszerekhez. További problémát jelenthet, hogy az újabb fertőzéshullám miatt csúsznak a műtétek, illetve az egyéb sürgősségi esetekkel is kevesebben tudnak foglalkozni.

Ezen felül az sem tisztázott, hogy az Omikronos esetek mekkora hányada végződik hosszú-Coviddal, mely akár hónapokig elhúzódó tüneteket is okozhat. A szakemberek szerint nem szabad elfelejteni, hogy minél több az aktív fertőzött, annál nagyobb az esély a további mutációk kialakulására.