Dollár
429,62 Ft
Euró
421,04 Ft
Font
476,35 Ft
Bitcoin
19,324 $

Az Európai Unió jóváhagyhatja Magyarország és Lengyelország javaslatát

Fotó: Unsplash/ Alexandre Lallemand
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. október 2. - 08:52

Az Európai Bizottság novemberben jóváhagyhatja Lengyelország és Magyarország uniós finanszírozású nemzeti gazdaságélénkítési terveit, de a jogállamiság tiszteletben tartásához kapcsolódó feltételeket szab az uniós pénzek felszabadításához.

Lengyelország és Magyarország, valamint 25 másik európai uniós ország tervei részét képezik a 800 milliárd eurós programnak, amelynek célja, hogy a koronavírus-járványt követően támogatások és nagyon olcsó hitelek révén 2026-ig folyósított összegek által újjáéleszthesse az EU gazdaságát.

Soron kívül Muri Enikőnek annyit sem ér Hódi Pamela, mint egy üres szemeteszsák

Jóváhagyás esetén Lengyelország 23 milliárd euró uniós támogatást és 34 milliárd euró olcsó kölcsönt kaphat, míg Magyarország 7,2 milliárd euró támogatásra számíthat a következő években. 19 másik ország tervei már zöld utat kaptak, és az első milliárdos előfinanszírozást is folyósították, azonban Varsó és Budapest hónapok óta vár a jóváhagyásra.

A Reuters szerint a bizottsági jóváhagyás azért akadozik, mert az EU szerint mindkét országban a kormánypártok aláássák a bíróságok, a média és a nem kormányzati szervezetek függetlenségét, Magyarországon pedig a korrupcióval van gond. Lengyelország jobboldali nacionalista kormánya szintén nem hajlandó végrehajtani az EU legfelsőbb bíróságának ítéleteit.

Ezeket a hiányosságokat az EU az úgynevezett országspecifikus ajánlásokban sorolja fel, amelyeket az Európai Bizottság minden uniós tagállam számára évente kiad. Ezen ajánlások teljesítése a gazdaságélénkítési program keretében nyújtott uniós támogatások és kölcsönök jóváhagyásának feltétele.

A demokratikus hatalommegosztás uniós elvének tiszteletben tartása érdekében az Unió megállapodott abban, hogy az pénzeket egy különleges, január 1-jén hatályba lépett jogállamisági mechanizmuson keresztül védi a visszaélésekkel szemben.

Mivel Lengyelország és Magyarország nem elégedett a jogállamiság betartása és az uniós pénzekhez való hozzáférés közötti összefüggéssel, márciusban Lengyelország és Magyarország megtámadta a mechanizmust az EU legfelsőbb bíróságán, a Bizottság pedig közölte, hogy megvárja az ítéletet, mielőtt alkalmazná a jogszabályt.

Az ítélet az év végére vagy 2022 elejére várható.

Az Európai Parlament nyomására azonban, amely a törvény mielőbbi végrehajtását szeretné, a Bizottság valószínűleg a következő hetekben elindítja a mechanizmus keretében a kezdeti jogi lépéseket. Az uniós gazdaságélénkítési alapból származó több milliárd euróhoz való hozzáférés kulcsfontosságú a Lengyelországban erősen euroszkeptikus kormánykoalíció számára, hogy a következő, 2023-as választások előtt megerősítse a csökkenő támogatottságot, valamint Orbán Viktor és a Fidesz számára, amely 2022 áprilisában választások előtt áll.