Clouds
21 Budapest
Dollár
353,32 Ft
Euró
385,28 Ft
Font
431,82 Ft
Bitcoin
23,546 $

Diplomaták: nem tudott megállapodni az EU a kilencedik szankciócsomagról 

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (j2) és Petr Fiala cseh (b) kormányfõ, valamint Rumen Radev bolgár államfõ (b2) az EU-tagországok állam- és kormányfõinek brüsszeli csúcstalálkozóján 2022. december 15-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Európa
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Egyes tagállamoknak vannak ellenvetéseik, köztük Lengyelországnak, a fókuszba ezúttal a műtrágyaszállítás került. 

Az Európai Tanács, az EU tagállamainak kormány- és államfői ma Brüsszelben gyűltek össze az év utolsó csúcstalálkozójára, amelynek egyik fő témája, hogy mi legyen az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókkal. 

A magyar kormány már többször elmondta, hogy nem támogatja az ilyen lépéseket, különösen, ha az az energiára irányul, a Sky News pedig azt írja, hogy bár a tegnapi tárgyalások során közelebb kerültek a megállapodáshoz, de Lengyelországnak és néhány más országnak még mindig vannak ellenvetései. 

Meg nem nevezett diplomatákra hivatkozva közölték, hogy ezért nem sikerült megállapodni a vezetőknek, hogy legyenek-e újabb szankciók, vagyis bevezessék-e a kilencedik csomagot, és ha igen, akkor hogyan. 

A részletekről szólva azt írják, hogy Moszkvával szembeni új szankciókat az a nézeteltérés hátráltatja, hogy az EU-nak meg kell-e könnyítenie az orosz műtrágyaexportot az európai kikötőkön keresztül, még abban az esetben is, ha a műtrágyatársaságok feketelistán szereplő oligarchák tulajdonában vannak.

Egyesek arra figyelmeztetnek, hogy az uniós korlátozások élelmiszerbiztonsági fenyegetést jelentenek a fejlődő országok számára, míg mások szerint a korlátozások enyhítése lehetővé tenné, hogy a műtrágyaüzleteket birtokló orosz oligarchák kikerülhessék az uniós szankciókat.