Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
350,77 Ft
Euró
379,76 Ft
Font
442,75 Ft
Bitcoin
41,727 $

Esztergomi robbantás: szlovák bombát használt az elkövető a TEK ellen

Egy nyugalmazott tűzszerész szerint a katonai és a polgári robbantástechnika munkálatai alkalmával is többnyire ilyen robbanóanyagból álló tölteteket alkalmaznak.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Bűnügy

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mint ismert, tizenhárom nappal ezelőtt robbanás történt egy esztergomi családi háznál, amely előtt a rendőrök négy és fél órán keresztül tárgyaltak egy fenyegetőző férfival. Sajnálatos mód erőfeszítéseik nem vezettek eredményre, a detonáció következtében a TEK egyik munkatársa, valamint a robbantó is életét vesztette. Mindemellett többen megsérültek: négyen súlyosan, heten könnyebben.

Közülük néhányan azóta hazamehettek, míg társaikat továbbra is a kórházban ápolják. Illetve megerősítették, hogy az elkövető holttestét már kiemelték a romok alól, valamint arra is fény derült, hogy a körözött bűnöző 38 méter hosszú alagutat épített magának a házától kiindulva, ahol engedély nélkül nem beszerezhető, nagy mennyiségű vegyi anyagot tárolt.

A Blikk beszámolója szerint a területet egyenruhás rendőrök és polgárőrök védik, s a Központ Nyomozó Főügyészség által vezetett nyomozásban a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi technikusai hajtották végre a robbanás utáni helyszínelést. Ennek során bukkantak rá az említett alagútra a robbantó kertje alatt, amelyről a szomszédoknak sejtése sem volt.

Az alagút nem volt megfelelően alátámasztva

J. László ezt tárolásra használhatta, illetve, ha folytatta volna a veszélyes fúrást – az alagút nem volt megfelelően alátámasztva, bármikor beomolhatott volna –, akkor egyfajta menekülő útvonalat alakíthatott volna ki magának két dűlőút között, egy lakatlan telek felé. De persze az alagútban tárolt, nagy mennyiségű vegyi anyag is aggályokat vetett fel.

A lap információ szerint a trotil nevű robbanószer alapanyagát képező vegyület a Szlovákiában ipari használatra könnyebben beszerezhető hexogén, amely szoba-hőmérsékletű levegőn illékonnyá válik, és nagy erejű robbanás előidézésére alkalmas.

Száraz Pál nyugalmazott tűzszerész elmondta, a katonai és a polgári robbantástechnika munkálatai alkalmával is többnyire ilyen robbanóanyagból álló tölteteket alkalmaznak. „A kémiai nevén trinitro nevű anyag tiszta állapotban fehér, kristályos szerkezetű. Láng hatására nyílt levegőn erős fény kíséretében felrobban” – magyarázta.

Nagyon közel a pedagógusbéremelés

Rövidesen növelik a pedagógusok bérét, ami később lényegesen nagyobb lehet, függően az EU forrásaitól.