Clouds
21 Budapest
Dollár
346,10 Ft
Euró
371,41 Ft
Font
427,29 Ft
Bitcoin
27,124 $

Észak-Korea egy új, halálos víz alatti nukleáris támadó drónt tesztelt

Fotó: EPA/JEON HEON-KYUN
Ázsia
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Észak-Korea állítása szerint egy víz alatti nukleáris támadó drónt tesztelt, ami képes „radioaktív cunamit” indítani.

Észak-Korea a hírek szerint atomkísérletre készül, melyről újabb információk láttak napvilágot, nem sokkal azután, hogy az elzárt ázsiai rezsim állítása szerint 800 ezer ember adta le a jelentkezését a hadseregénél, akik készek az USA ellen harcolni.

Mindeközben Észak-Korea sorra lövi fel a rakétáit, elsősorban az USA és Dél-Korea közös hadgyakorlata ellen tiltakozván. Minden eddiginél agresszívebb a kommunikációja a Kim Dzsongun vezette Észak-Koreának, melynek népe továbbra is éhezik.

Phenjan most azt állítja, egy új, víz alatti nukleáris támadó drónt tesztelt, amivel képesek radioaktív cunamit indítani. A Koreai Központi Hírügynökség egyértelművé tette, hogy ez válasz a részükről a héten végrehajtott amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokra.

Radioaktív cunamit indíthat Észak-Korea

A jelentésben foglaltak szerint a víz alatti drónt bármelyik parton és kikötőben be lehet vetni. Megjegyezték, a drónt akár egy hajóval vontatva is működésbe lehet hozni, melynek fő feladata, hogy lopakodva szivárogjon be a hadműveleti vizekre, és egy szuper-méretű radioaktív cunamit generáljon.

A drón ezzel az ellenség haditengerészeti támadócsoportjait és főbb hadműveleti kikötőit semmisítené meg. Kim személyesen figyelte a teszteket, amiről ugyancsak a KCNA számolt be pénteken – írja a CNA.

A közzétett fotókon egy mosolygós Kim Dzsongun látható, illetve egy víz alatti robbanás pillanata. Az ügynökség megerősítette, Phenjan szerdán egy stratégiai cirkálórakétával is üzent, amivel egy nukleáris robbanófej bevetését szimulálták.

Több szakértő is kételkedik Észak-Korea állításában, miszerint rendelkeznének egy nukleáris célokra alkalmas víz alatti drónnal. Nem zárható ki, hogy csak egy újabb megtévesztésről van szó Észak-Korea részéről.

Az USA és Dél-Korea nagy hadgyakorlata csütörtökön ért véget, mialatt Phenjan több alkalommal is fenyegetőzni kezdett, miszerint készek megvédeni magukat. A KCNA szerint az északiak amiatt tartották meg a legutóbbi víz alatti gyakorlatukat, hogy figyelmeztessék az ellenséget egy tényleges nukleáris válságra. Emellett azt is állítják, hogy Észak-Korea még nagyobb fokozatra kapcsolt annak érdekében, hogy erősebbé tegyék a nukleáris képességeiket.