Clouds
21 Budapest
Dollár
358,30 Ft
Euró
389,31 Ft
Font
443,90 Ft
Bitcoin
23,219 $

Észak-Korea két rakétát lőtt ki a vasúthálózatáról, nem állnak le

Fotó: A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2020. május 24-én közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke felszólal az észak-koreai munkapárt központi katonai testületének ülésén Phenjanban. MTI/EPA/KCNA
Ázsia
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

A pénteki teszt ideje alatt egy vasúti kocsiról feltehetően két ballisztikus rakétát engedett fel a levegőbe az észak-korai hadsereg, ami újabb aggodalomra ad okot.

Az elmúlt időszakban több hasonló tesztet hajtott végre Észak-Korea, ahol az éhezés sem szab gátat a haditechnikai fejlesztéseknek. Kim Dzsong Un rezsimje megállíthatatlanul teszteli az új technikákat, amikről továbbra is keveset tudni, de időről időre a kémhálózat érdekes információkat oszt meg a fejlesztésekről, a különböző tervekről.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

A teszteket maga a vezér, Kim Dzsong Un hagyja jóvá, aki nemrég személyesen is figyelemmel követte a teszteket. A legutóbbi rakétatesztre azt követően került sor, hogy Észak-Korea közölte, kedden már egy hiperszonikus rakétát tesztelt, és a teszt sikeres volt.

Egy héten belül ez már a második állítólagos ilyen teszt volt az északiaktól, míg szilveszter óta a harmadik. A Koreai Központi Hírügynökség arról számolt be, hogy Észak-Korea egy vasúti hordozórakétát vetett be, amelyről képek is készültek.

A képeket Észak-Korea hivatalos hírügynöksége tette közzé, amely minden ilyen eseményen jelen lehet. Nem ez az első ilyen teszt, amikor egy vasúti kocsiról lőnek ki rakétákat az országban, tavaly szeptemberben is volt egy hasonló teszt – írja CNN.

A KCNA szerint a Koreai Néphadsereg parancsnokai és a Védelmi Tudományos Akadémia vezető tisztviselői voltak azok, akik felügyelték az eseményeket. A vezérkar péntek reggel kapta az utasítást a tüzelésre, majd nem sokkal később két irányított rakétával pontos csapást mértek egy célpontra a Japán-tengeren.

Kína beszólt Nagy-Britanniának a kémbotrány kapcsán: „túl sok James Bond filmet néztetek”

Ezek feltehetően rövid hatótávolsággal rendelkező ballisztikus rakéták voltak, amelyek mintegy 430 kilométeres repülőtávolsággal bírtak, míg a repülési magasságuk körülbelül 36 kilométer volt – olvasható a CNN által is közzétett közleményben, amit a dél-koreai hatóságok adtak ki, akik az amerikai hírszerző csapatokkal közösen elemzik a történteket.

Észak-Korea pénteken határozott üzenetet küldött az Egyesült Államoknak, egyértelművé téve, hogy továbbra sem elégedett az USA által mutatott magatartással, akik rendre hangot adnak annak, hogy nem helyes, amit az északiak csinálnak a fegyverkezés terén. Erre a Kim Dzsong Un alá tartozó külügyminisztérium azt mondta, ebben az esetben kénytelenek lesznek erősebb és határozottabb reakciókat mutatni.

Észak-Korea állítja, hogy a világ legfejlettebb fegyverit tesztelik, de a szakértők kételkednek ebben. Joe Biden, az USA elnöke kiáll Dél-Korea mellett, akik a legközelebbi veszélyben vannak az északi szomszédjuk miatt, míg Antony Blinken amerikai külügyminiszter tisztázta, elítélik az északiak tesztjeit, és megismételte, teljes vállszélességgel Dél-Korea védelmét támogatják, akik egyúttal a szövetségeseik.