Kína beszólt Nagy-Britanniának a kémbotrány kapcsán: „túl sok James Bond filmet néztetek”

Fotó: EPA/Brit Parlament/Jessica Taylor
not image

Nagy Noel

2022. január 15. - 05:02

A brit MI5 titkosszolgálati szerv figyelmeztetést adott ki a brit parlamenti képviselőknek, hogy a kínai kormány egyik ügynöke aktív tevékenységet folytat a parlamentben.

Peking erősen tagadta a brit titkosszolgálat megállapítását, hogy Christine Lee a Kínai Kommunista Párt nevében kémkedne. A brit hírszerzés szerint ugyanis bár Lee hivatalosan közösségi tevékenységet végez, amivel a kínai-brit kapcsolatokat javítaná, valójában megpróbál befolyást gyakorolni a brit parlamenti politika alakulására.

A Londonban működő kínai nagykövetség közleményében kijelentette, hogy Kínának „nincs szüksége arra, hogy bármilyen külföldi parlamentben befolyást vásároljon”, ezért nem igazak a Lee-vel szembeni vádak.

Wang Wenbin, a kínai külügyminisztérium szóvivője pedig egyenesen gúnyolódni kezdett a vádakon, szerinte a brit tisztviselők „túl sok James Bond filmet néztek, ami szükségtelen asszociációkhoz vezetett, amik csak felesleges lármát keltettek”.

Lindsay Hoyle, a brit parlament házelnöke a minap minden képviselőházi tagnak levelet küldött ki, amiben közölte, hogy az MI5 értesítette arról, hogy különösen figyelniük kell egy Christine Lee nevű nőre, aki a Kommunista Párt nevében próbál politikai befolyást szerezni.

A levél kitudódását követően Barry Gardiner, a Munkáspárt képviselője elmondta, hogy ő valóban kapott korábban Lee-től pénzügyi támogatást adományokon keresztül, amelynek mértéke 420 ezer font körül lehet.

Priti Patel brit belügyminiszter a helyzet kapcsán később elmondta, kifejezetten aggasztónak tartja, hogy a kínai kommunista állampárt nevében valaki már a brit képviselők körében kíván politikai befolyást szerezni.