Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,70 Ft
Euró
395,98 Ft
Font
468,80 Ft
Bitcoin
61,266 $

Kim Dzsongun ígéretet tett, hogy októbertől helyreállítja a közvetlen kommunikációt Dél-Koreával

Kim Dzsongun észak-koreai diktátor ígéretet tett arra, hogy októbertől helyreállítja a közvetlen kommunikációt Dél-Koreával, a két ország közötti béke megteremtése érdekében.

...svg content...Kim Dzsong Un észak-koreai vezetõrõl, a Koreai Munkapárt fõtitkáráról szóló híradást néznek emberek a szöuli fõpályaudvaron 2021. szeptember 30-án. Kim az ország legfelsõbb törvényhozása, a Legfelsõbb Népi Gyûlés ülésén ígéretet tett arra, hogy októbertõl helyreállítja a közvetlen kommunikációt Dél-Koreával, ajánlatot téve ezzel a megosztott félsziget békéjének megteremtésére. MTI/AP/Ahn Jung Dzsun
Külföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A kommunikációs vonalakat 13 hónapos leállást követően júliusban újra üzembe helyezték, de Phenjan már augusztusban leállította a rendszeres kapcsolattartást Szöullal, amikor az Egyesült Államok és Dél-Korea ismét közös hadgyakorlatot tartott heves tiltakozása ellenére. A Legfelsőbb Népi Gyűlés ülésén tartott szerdai beszédében Kim ugyanakkor ismét bírálta az Egyesült Államokat, amiért továbbra is „ellenséges politikát” folytat Észak-Koreával szemben – jelentette az ország hivatalos hírügynöksége, a KCNA.

Az Egyesült Államok és a kommunista Észak-Korea közti tárgyalások a nukleáris fegyverek eltávolításáról és a nemzetközi szankciók enyhítéséről mintegy két éve holtpontra jutottak, de a Joe Biden elnök vezette új amerikai kormány tagadja, hogy ellenséges szándékai lennének Phenjannal szemben, és közölte, hogy kész találkozni az észak-koreai féllel. Soron kívül Kunhalmi Ágnes: a Tisza Párt sikerét elsősorban az ellenzéki pártok marakodása táplálta

„Sem célunk, sem okunk nincs arra, hogy provokáljuk Dél-Koreát, és eszünkben sincs kárt okozni neki, ezért Dél-Koreának azonnal meg kell szabadulnia ettől a téveszmétől, a válságtudattól és attól a fenyegetettség-érzettől, hogy el kell hárítania északi provokációkat”

– idézte a Reuters Kimet.

A legutóbbi amerikai–dél-koreai hadgyakorlatokat Észak-Korea ismét háborús próbaként értékelte, és fokozott katonai tevékenységgel válaszolt, például ballisztikus rakéták kísérleti kilövésével. Észak-Koreát eközben súlyos élelmiszerválság sújtja az országot ért természeti csapások következtében, valamint a legfontosabb gazdasági partnerével és szövetségesével, Kínával folytatott kereskedelmének a koronavírus-járvány okozta visszaesése miatt is.

A phenjani vezetés azt állítja, hogy az országban nincsenek koronavírusos megbetegedések, de feltételezések szerint valójában ki van téve a járványos betegségeknek az élelmiszerek és az orvosi felszerelések krónikus hiánya miatt, amit nagyrészt a nukleáris és ballisztikus fegyverkezési ambícióinak meghiúsítására irányuló nemzetközi gazdasági szankciók váltottak ki.