Erőteljes lövésekkel teszteli a NASA a legújabb szkafandereket

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 16. - 18:05

Az amerikai űrügynökség szakemberei abban bíznak, hogy a golyóálló ruházat révén maximális védettségben lehet részük az asztronautáknak.

Mi sem bizonyítja jobban a NASA eltökéltségét az Artemis-program kapcsán, mint az, hogy gőzerővel nekiláttak azon speciális kialakítású szkafander megalkotásának, amellyel néhány éven belül ismét ember léphet a Hold felszínére.

A Glenn Kutatóközpont Ballisztikai Laboratóriumában egy 12,2 méteres légpuskával közvetlen közelről lövöldözik nehéz kövekkel az űrruha erős szövetét, amelynek így 3 290 km/h-ás sebességű becsapódásokat kell átvészelni.

Minderre azért van szükség, hogy felmérjék, pontosan milyen környezeti viszontagságoknak áll ellen az űrruha, hiszen az univerzumban rengeteg törmelék kering, nem beszélve arról, hogy egy fennálló szivárgás esetén is előnyös, ha masszív, többrétegű a szkafander – olvasható a NASA közleményében.

Hogy tökéletesen imitálni lehessen a Holdon uralkodó körülményeket, vákuum közeli állapotokat szimuláltak le a tesztkamrákban, és magas sebességű ballisztikai eszközök rögzítésére alkalmas kamerákkal követték végig a fejleményeket.

A kutatócsapat azt reméli, hogy hamarosan megkezdhetik az új ruha gyártását, ám előtte még el kell végezniük az utolsó teszteket, amelyek révén kiderülhet, valóban alkalmas-e űrsétára és a Holdon való hosszú távú tartózkodásra.

A Holdra történő visszatérés újabb mérföldkő lehet nemcsak a NASA, hanem a SpaceX életében is, mivel ez lesz az első nagyszabású misszió azt követően, hogy magáncégek is beszálltak az űrversenybe.