Dollár
432,01 Ft
Euró
423,62 Ft
Font
482,54 Ft
Bitcoin
20,045 $

Egy napon belül lebontja a műanyagokat egy gyors hatású enzim

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2022. április 29. - 23:44

A műanyaghulladék lebontására szolgáló enzimek alkalmazási technológiája rohamosan fejlődik: gépi tanulás segítségével nemrégiben olyan vegyszert alkottak meg, ami 24 óra alatt képes lebontani a káros anyagokat.

Tudósok már több mint egy évtizede vizsgálják az enzimekben rejlő lehetőségeket a műanyagok újrahasznosításának elősegítésére, az elmúlt mintegy hat évben pedig jelentős előrelépések történtek.

Soron kívül Nyerő Páros: Bíró Bea szerint Megyeri Csilla így se, úgyse lesz olyan szép, mint ő

2016-ban japán kutatók olyan baktériumot találtak, amely enzimek segítségével hetek alatt lebontotta a PET műanyagokat. Ezeknek az enzimeknek egy PETáznak nevezett, módosított változata tovább javította a teljesítményt, 2020-ban pedig azt láttuk, hogy a tudósok kifejlesztettek egy még erősebb változatot, amely hatszoros sebességgel emésztette fel a PET műanyagokat.

A Texasi Egyetem kutatócsapata azt tűzte ki célul, hogy orvosolja ezen enzimek eddigi hiányosságait. A tudósok szerint a technológia alkalmazását hátráltatta, hogy nem képes jól működni alacsony hőmérsékleten és különböző pH-tartományokban, ezenkívül nem volt hatékony a műanyaghulladék közvetlen kezelése, valamint a reakciósebesség is lassúnak bizonyult.

Ezen problémák megoldására egy gépi tanulási modellt fejlesztettek ki, amely képes megjósolni, hogy a PETáz enzim mely mutációi biztosítják a hasznos képességeket. Főként PET műanyagterméket, köztük edényeket, vizes palackokat és szöveteket vizsgáltak meg alaposan, majd a modell segítségével egy új, továbbfejlesztett, FAST-PETáz nevű enzimet terveztek és alakítottak ki.

Ez az újonnan létrehozott enzim 30 és 50 °C közötti hőmérsékleten és különböző pH-szinteken kiválóan bontja a PET műanyagokat. Egy hét alatt 51 különböző kezeletlen PET-terméket képes volt szinte teljesen lebontani, egyes kísérletekben a műanyagokat 24 óra alatt komponenseire szedte szét.

Azzal, hogy a kutatók alacsony hőmérsékleten képesek viszonylag gyorsan lebontani a műanyaghulladékot, úgy gondolják, hogy olyan technikát találtak, amely hordozható, megfizethető és ipari méretekben is alkalmazható. Szabadalmat nyújtottak be a technológiára, és abban reménykednek, hogy a hulladéklerakókban és a szennyezett területeken is alkalmazni tudják majd.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.