Clouds
21 Budapest
Dollár
358,30 Ft
Euró
389,00 Ft
Font
443,51 Ft
Bitcoin
23,187 $

Enyhe tünetek után hónapokig súlyos panaszokkal küzdenek az elhúzódó Covid-betegek

Egészség/Életmód
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Azok a 40 és 50 év közötti páciensek, akiknél enyhébb szimptómák alakultak ki a fertőzés korai szakaszában, hónapokkal a diagnózis és a negatív teszteredmények után sokkal kellemetlenebb panaszokkal keresték fel kezelőorvosaik rendelőit.

Azok a 40 és 50 év közötti páciensek, akiknél enyhébb szimptómák alakultak ki a fertőzés korai szakaszában, hónapokkal a diagnózis és a negatív teszteredmények után sokkal kellemetlenebb panaszokkal keresték fel kezelőorvosaik rendelőit.

Soron kívül Tavaly október óta duzzad az Ötöslottó főnyereménye: 2,35 milliárd forint vár!

A jelenséget poszt-akut Covid-szindrómának hívják, az ABC 7 hírportál által megszólaltatott Jeff Engman is egyike az érintett pácienseknek:

“Életem legjobb formájában voltam, sokat sportoltam, aktívan töltöttem a mindennapjaimat. Egyszer csak elfáradtam, mintha leszívták volna az összes energiámat, alig bírtam kikelni az ágyból.”

Az 58 éves férfi néhány héttel később felgyógyult a betegségből, azonban öröme csak pár hónapig tartott, ugyanis a tünetek visszatértek – ezúttal sokkal erőteljesebben. Több mint fél évvel az első kórmegállapítás után Engman még mindig küzd a tünetekkel, a tüdején szűnni nem akaró tályogok jöttek létre, ami miatt nehezen jut levegőhöz.

Dr. Michael Daignault, a Providence-i Saint Joseph Egészségközpont sürgősségi osztályának szakorvosa elmondta, egyre gyakrabban találkozik a praxisa során elhúzódó Covid-betegekkel, ami sajnos a koronavírus-járvány velejárója.

“Az általános tünetek közül kiemelném az agyködöt, a koncentrációs zavarokat, a légszomjat, amelyek miatt nem tudnak újból edzeni és munkába állni a betegek, mivel egyszerűen nincs rá energiájuk.”

Az amerikai Járványügyi és Járványmegelőzési Központ (CDC) adatai alapján a fertőzöttek 35 százalékánál a tünetek három hétnél tovább is eltarthatnak. A szimptómák súlyosságának alakulását öt tényező befolyásolhatja, Dr. Deignault szerint ezekre mindenképpen oda kellene figyelnünk.

“Ha valaki nő, túlsúlyos, asztmás és idős, akkor jó eséllyel elhúzódó Covidossá válhat, az akut fázis pedig a tünetegyüttesekkel hónapokig tarthat.”

Egyelőre sajnos nem tudják a szakemberek sem megmondani, meddig kénytelenek élni ezekkel a panaszokkal a páciensek, ugyanis az általános szimptómákhoz hasonlóan az elhúzódó akut szakasz is kiszámíthatatlan és egyénenként változó.