Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,95 Ft
Euró
392,45 Ft
Font
459,48 Ft
Bitcoin
62,994 $

Az ENSZ elutasította az USA azonnali gázai tűzszünetet követelő határozatát

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerint a döntés felháborító, Oroszország és Kína áll a vétó mögött.

Rafah, 2024. február 9. Palesztin gyerekek egy izraeli légicsapásban lerombolt ház romjait nézik a Gázai övezet déli részén lévõ rafahi menekülttáborban 2024. február 9-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajt végre a Gázai övezetben. MTI/EPA/Haiszam Imad
Külföld

Bense Róbert

Szerkesztő

Felháborítónak és az ENSZ Biztonsági Tanácsához méltatlannak nevezte Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a határozat elutasítását, melyről korábban az USA külügyminisztere, Antony Blinken is szót ejtett – mint mondta, rengeteget dolgoztak rajta a közel-keleti partnerekkel.

A határozatot, illetve annak megfogalmazását Oroszország ENSZ-nagykövete is bírálta. Vaszilij Nyebenzja úgy véli, hogy a javaslat rendkívül átpolitizált és lényegében zöld utat adott volna Izraelnek, hogy szárazföldi offenzívát indítson Rafahban, ahol több mint egymillió palesztin keresett menedéket az elmúlt hónapokban. Soron kívül Rárepültek a magyarok az online értékpapírszámla-nyitásra

Thomas-Greenfield szerint a szavazás mögött cinikus okok húzódnak meg, a nagykövet emellett élesen bírálta Oroszországot és Kínát, amiért még mindig nem ítélte el a Hamász október 7-i terrortámadásait – írja a Sky News.

Barbara Woodward, az Egyesült Királyság állandó ENSZ-képviselője pedig kiemelte, hogy „a palesztinok pusztító és egyre súlyosbodó humanitárius válsággal néznek szembe, amely nem fog javulni, amíg nem jut több segély Gázába.”

„Ezért mélységesen csalódottak vagyunk, amiért Oroszország és Kína nem tudta támogatni a tanácsot abban, hogy világosan és egyértelműen kimondja az azonnali és tartós tűzszünet szükségességét” – folytatta. Az USA korábban három határozatot is megvétózott, ezek közül kettő követelt volna azonnali tűzszünetet.