Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,71 Ft
Euró
392,31 Ft
Font
459,69 Ft
Bitcoin
63,410 $

Az USA külügyminisztere szerint közel lehet a megállapodás Izrael és a Hamász között

Antony Blinken szerint a túszok szabadon bocsátásával sor kerülhet a tűzszüneti tárgyalásokra.

MTI/EPA/KHALED ELFIQI
Közel-Kelet

Bense Róbert

Szerkesztő

Az Egyesült Államok külügyminisztere arról beszélt, hogy keményen dolgoztak Katarral, Egyiptommal, valamint Izraellel is, hogy egy olyan javaslatot juttassanak el a Hamászhoz, amit a terrorszervezet feltételek nélkül hajlandó elfogadni – számolt be róla a Világgazdaság.

Antony Blinken úgy véli, hogy a túszok szabadon bocsátását követően tűzszüneti tárgyalások indulhatnak, a USA külügyminisztere pedig azért utazik pénteken Izraelbe, hogy további erőfeszítéseket tegyen a megállapodás érdekében. Blinken ezt egy interjúban is megerősítette: Soron kívül Rárepültek a magyarok az online értékpapírszámla-nyitásra

„Úgy gondolom, hogy szűkülnek a szakadékok, és nagyon is lehetséges a megállapodás” –fogalmazott a szaúd-arábiai Dzsiddában tartózkodó Blinken, az Al Hadathnak adott interjújában. „Nagyon keményen dolgoztunk Katarral, Egyiptommal és Izraellel, hogy egy erős javaslatot tegyünk le az asztalra” – fogalmazott.

Blinken elmondta, hogy a Hamász visszautasította a legutóbbi békemegállapodásra vonatkozó tervezetet, ezért kell új javaslatokkal előállniuk. A külügyminiszter szerint csak így tudják elérni, hogy enyhítsenek a gázaiak szenvedésén, amit – mint Blinken fogalmazott „nagyon is szeretnének”.

Az Egyesült Államok külügyminisztere csütörtökön arab vezetőkkel találkozik Egyiptomban, hogy a gázai övezet háborút követő irányításáról egyeztessenek. Blinken arról is szót ejtett, hogy az USA határozattervezetet nyújtott be az ENSZ Biztonsági Tanácsához, mely alapján a BT azonnali tűzszünetre szólítana fel Gázában, a Hamászt pedig felszólítaná az izraeli túszok szabadon engedésére.

Hidvéghi Balázs szerint Brüsszel egyre jobban fél Orbán Viktortól

Mint mondta, a brüsszeli történtek minden határon túlmennek és egyben jelzik, hogy félnek Orbán Viktortól és a szuverenista erők véleményétől.