Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
370,63 Ft
Euró
393,49 Ft
Font
460,87 Ft
Bitcoin
62,854 $

Lemondott a palesztin kormány

A gázai övezetben zajló háború nyomán lemondott a palesztin kormány, úgy vélik ugyanis, hogy a palesztinoknak új intézkedésekre van szükségük a Gázában kialakult „új realitások” nyomán.

Fotó: MTI/EPA/Pool/AFP/Dzsafar Astije
Közel-Kelet

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az MTI Mohamed Stajje palesztin miniszterelnök hétfői bejelentése nyomán számolt be arról, hogy a gázai övezeti helyzet miatt lemondott a palesztin kormány. Stajje hangsúlyozta, a palesztinoknak új intézkedésekre van szükségük a Gázában kialakult „új realitások” nyomán.

A hétfőn Rámalláhban tett bejelentésében a miniszterelnök úgy fogalmazott, azért nyújtotta be a kabinet lemondását Mahmúd Abbász elnöknek, hogy „szélesebb körű politikai konszenzust” tudjanak kialakítani a palesztinok körében az Izrael és a szélsőséges Hamász szervezet között a Gázai övezetben folyó fegyveres konfliktus fényében, kiemelve: Soron kívül Magasabb fokozatra emelték a terrorkészültséget Magyarországon

„A következő szakasz számos kihívással jár, és olyan politikai és kormányzati változtatásokat igényel, amelyek figyelembe veszik a palesztin területeken, különösen a Gázai övezetben zajló történéseket, és a palesztin nemzeti konszenzus elérésének szükségességét.”

A miniszterelnök közlése szerint egy héttel ezelőtt tájékoztatta Abbász elnököt lemondási szándékáról, aki még nem döntötte el, hogy elfogadja-e a kormányalakítás mandátumának visszaadását. Stajje a lemondása kapcsán végezetül azt is hangsúlyozta:

„A következő lépés egy új megállapodás létrehozása, amely biztosítja a [palesztin] egységet. A Palesztin Állam létrehozásáig konfliktusban maradunk Izraellel.”

Terrortámadásnak minősítették az esti késes támadást Ausztráliában, 15 éves az elkövető

Terrortámadásnak minősítette a kormány a tegnap esti templomi késelést, ami lehetővé teszi a rendőrség számára, hogy rendkívüli jogköröket alkalmazzon a nyomozás ideje alatt.