Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,97 Ft
Euró
388,58 Ft
Font
454,94 Ft
Bitcoin
51,612 $

Elon Musk cége először ültetett be sikeresen agyi chipet egy emberbe

A beavatkozásra vasárnap került sor, a páciens pedig jól gyógyul.

Fotó: MTI/EPA-PAP/Zbigniew Meissner
Orvostudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mint ismert, Elon Musk agyimplantátumokat fejlesztő startupja, a Neuralink múlt évben kapott engedélyt az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságtól (FDA), amely által megkezdhették a bénult betegek számára készült agyi implantátum első emberi tesztelését. Ennek során egy robot segítségével sebészi úton egy agy-számítógép interfész (BCI) implantátumot helyeznek el az agynak abba a régiójába, amely a mozgást irányítja.

A cég kezdeti célja az, hogy az emberek képesek legyenek egy számítógépes kurzort vagy billentyűzetet irányítani pusztán a gondolataik segítségével. Ám a milliárdosnak nagy tervei vannak a Neuralinkkel, az implantátumoktól az elhízás, az autizmus, a depresszió és a skizofrénia gyógyítását reméli. De még ha a BCI-eszköz biztonságosnak is bizonyul az emberi használatra, a szakértők szerint akkor is több mint egy évtizedbe telhet, amíg a Neuralink megkapja az engedélyt az implantátumok kereskedelmi használatára. Soron kívül Valaki megnyerte az Ötöslottó rekordnyereményét, itt vannak a milliárdokat érő nyerőszámok

Most a TMZ azt írja, Elon Musk hétfőn nagy bejelentést tett, miszerint a Neuralink először ültetett be sikeresen egy vezeték nélküli agyi chipet egy emberbe. Elmondása szerint az implantátumot vasárnap ültették be, a páciens pedig jól gyógyul. Majd hozzátette: „Az első eredmények ígéretes neurontüskéket vagy idegimpulzusokat mutattak” – írja a 444 a BBC nyomán.

De azt is elárulta, hogy a chipet „Telepátiának” fogják hívni, és lehetővé tenné „a telefon vagy a számítógép, és rajtuk keresztül szinte bármilyen eszköz irányítását, pusztán gondolkodással”. Az X-en közzétett bejegyzésében azt írta, „a kezdeti felhasználók azok lesznek, akik elvesztették végtagjaikat”. „Képzeljük el, hogy Stephen Hawking gyorsabban tudna kommunikálni, mint egy gyorsgépíró vagy egy árverésvezető. Ez a cél” – fogalmazott.