Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
350,77 Ft
Euró
379,76 Ft
Font
442,75 Ft
Bitcoin
41,727 $

Musk startupja engedélyt kapott, megkezdődhet a chipek beültetése az emberek agyába

A kezdeti cél az, hogy az emberek képesek legyenek egy számítógépes kurzort vagy billentyűzetet irányítani pusztán a gondolataik segítségével, de az üzletembernek más tervei is vannak.

Fotó: Unsplash / Illusztráció
Orvostudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő

Elon Musk agyimplantátumokat fejlesztő startupja, a Neuralink kedden közölte, miszerint megkapták a jóváhagyást egy független vizsgálóbizottságtól, amely által megkezdhetik a bénult betegek számára készült agyi implantátum első emberi tesztelését.

Kifejtették, a nyaki gerincvelő-sérülés vagy amyotrófiás laterális szklerózis miatt bénult betegek jogosultak lehetnek a vizsgálatra, ám azt nem árulták el, hogy hány résztvevőt vesznek fel a mintegy hat évig tartó kísérletbe – írta a Portfolio a Reuters beszámolója alapján. Soron kívül Nagyon közel a pedagógusbéremelés

Mint kiderült, a vizsgálat során egy robot segítségével sebészi úton egy agy-számítógép interfész (BCI) implantátumot helyeznek el az agynak abba a régiójába, amely a mozgást irányítja. Hozzátették, a kezdeti cél az, hogy az emberek képesek legyenek egy számítógépes kurzort vagy billentyűzetet irányítani pusztán a gondolataik segítségével.

A vállalat, amely korábban azt remélte, hogy 10 beteg esetében kaphat engedélyt az eszköz beültetésére, jelenlegi és korábbi alkalmazottak beszámolói szerint ennél alacsonyabb betegszámról tárgyalt az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósággal (FDA), miután a hivatal biztonsági aggályokat vetett fel. Az egyelőre kérdéses, az FDA végül hány beteggel való kísérletet hagyott jóvá.

Megjegyezték, a milliárdosnak nagy tervei vannak a Neuralinkkel, az implantátumoktól az elhízás, az autizmus, a depresszió és a skizofrénia gyógyítását reméli. De még ha a BCI-eszköz biztonságosnak is bizonyul az emberi használatra, a szakértők szerint akkor is több mint egy évtizedbe telhet, amíg a startup cég megkapja az engedélyt az implantátumok kereskedelmi használatára.

Nem mindennapi, zárás utáni akciót hirdetett az Auchan

A zárás utáni vásárlási lehetőség a törzsvásárlók számára lett meghirdetve.