Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,23 Ft
Euró
391,35 Ft
Font
465,70 Ft
Bitcoin
64,563 $

Elemzők mondták el, feltámadhat-e még az MSZP, és mi lesz az ellenzékkel

Az MSZP mindkét társelnöke lemondott, viszont a Párbeszéd-Zöldek vasárnapi kongresszusán újraválasztották a párt társelnökeinek Szabó Rebekát és Barabás Richárdot. Egyes elemzők szerint ezeket a kis pártokat szociológiailag már nem lehet pártként definiálni.

...svg content...Fotó: MTI/Kovács Attila
Belpolitika
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mint ismert, az MSZP országos választmányi ülésén lemondott tisztségéről a párt két társelnöke, Komjáthi Imre és Kunhalmi Ágnes. Emellett úgy tudni, az elmúlt napokban több szocialista politikus, köztük Lamperth Mónika és Lendvai Ildikó is szorgalmazta a lemondásukat, továbbá egy tisztújítást. Később Kunhalmi is megszólalt a lemondás kapcsán, mint fogalmazott, „továbbra is meggyőződése, hogy nincs jó társadalom baloldal nélkül”. Emellett kijelentette: „az előttem álló időszak feladata világos”. Komjáthi pedig az ATV-nek azt nyilatkozta, le kellett mondaniuk azért, mert „a politikai felelősséget vállalni kell”, s úgy látja, továbbra is képviselniük kell a magyar dolgozó embereket.

„Az összefogás tekintetében a legfontosabb tanulság az, hogy az MSZP kezdeményezése – amit már 2023 januárjában megtettünk –, hogy az összes demokratikus ellenzéki párt fogjon össze, és együtt próbáljon meg váltást elérni, az helyes volt” – mondta. „Az nem, hogy elutasították ezt a törekvésünket. Jött egy későn jövő szövetség, amely már nem tudott érdemben változtatni. Az MSZP nem fog beolvadni más pártokba” – fogalmazott Komjáthi. Hozzátette azt is, hogy gyorsabb döntéshozatalt, modernebb felépítést szeretnének a pártban kiépíteni, ősszel pedig új vezetése lesz az MSZP-nek. Nagy Attila Tibor politikai elemző pedig arról beszélt, miszerint várható volt az MSZP társelnökeinek lemondása. Soron kívül Joe Biden hazugságokkal vádolja Donald Trumpot, és nem lép vissza

„Azért nem lehet még mondani, hogy meghalt a szocialista párt, mert a frakciójuk még létezik, illetve van néhány polgármesterük, akik többpárti támogatással, de megmaradtak, például a fővárosban is van több, és lehet egy-két olyan húzó ember, akiknek esetleg jó esélyük van egyéni választókerületben újraindulni. Ilyen lehet Hiller István” – részletezte. Ezután Böcskei Balázs elemző vette át a szót, aki számára a valódi kérdés, hogy az MSZP folytatni kívánja-e eljelentéktelenedését. Az elmúlt évek közvélemény-kutatásai alapján megkockáztatja, az MSZP-nek nem szavazatszerző, hanem szavazattaszító képessége van. Az ellenzéki kis pártok tekintetében szintén szkeptikus a szakember.

„Össze lehet-e a semmit gyűjteni. Ezek a pártok, mint szervezeti erők, nem értelmezhetők, és ha úgy tetszik, egy bármilyen politikai szövetségi politikában gondolkozó párt számára nem is hasznosak. Majdhogynem azt mondjuk, hogy foglalják a médiateret, foglalják a beszédhelyzeteket, és leginkább csak megoldandó feladatokat okoznak úgy, hogy hozzáadott értékük nincsen” – vélekedett. Majd hozzáfűzte: már nem beszélhetünk szövetségről, hiszen nem létező szereplőkkel nem lehet szövetséget kötni. Úgy véli, a Mi Hazánk Magyar Péter megjelenése ellenére bizonyította, hogy szavazati erejüket megtartva, elérték az európai parlamenti küszöböt.

Míg Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese a csatornának arról nyilatkozott, a párt „úgy tudta növelni az európai parlamenti választáson a százalékos támogatottságát a két évvel ezelőtti országgyűlési választáshoz képest, hogy Magyarország legszegényebb pártja vagyunk, illetve a legelhallgatottabb párt is”. Közben a Párbeszéd-Zöldek vasárnapi kongresszusán újra megszavazták társelnöknek Szabó Rebekát és Barabás Richárdot. A választások estéjén kilépő Tordai Bence az Index-nek azt nyilatkozta: „Meggyőződése, hogy a DK-val és az MSZP-vel kötött megegyezés nem összefogás, hanem önfeladás volt”. De Lendvai Ildikó, az MSZP egykori elnöke és frakcióvezetője is elmondta véleményét pártja és a baloldal jövőjéről, erre ebben a cikkben tértünk ki bővebben.

Elvetélt magzatát és a méhlepényt is magával vitte egy nő a Semmelweis klinikáról

A nő állítása szerint világítás és szappan nélküli mosdóban szülte meg halott magzatát a Semmelweis klinikáján.