Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Ekkor kaphatják meg oltásaikat a várandós nők Magyarországon

Fotó: Hatvan, 2021. március 26. A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinát készítik elő az oltáshoz a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet oltópontján 2021. március 26-án. MTI/Komka Péter
Belföld
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Müller Cecília országos tisztifőorvos részletesebb tájékoztatást adott a hatósági döntésről, miszerint már a várandós nők is megkaphatják a koronavírus elleni oltásukat.

A hírt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be péntek reggel a Kossuth Rádióban. Kiderült, hogy két vakcinával fogják oltani a várandósokat, ami ebben az esetben a Pfizer és a Moderna lesz. A miniszterelnök arra kérte a várandósok nőket, hogy regisztráljanak, mert a lehetőség adott.

Soron kívül Nem kell aggódni, a következő napokban sem lesz hiány tojásból

Az operatív törzs pénteki sajtóeseményén többek között erről is szó esett. Müller hangsúlyozta, az oltás beadása előtt feltétlenül szükséges az egyéni mérlegelés, valamint hozzátette, maga az oltás felvétele jellemzően sokkal több előnnyel jár, mint annak elmulasztása.

Ugyanakkor ezt egyénileg kell mérlegelni, amit többször is hangsúlyoznak a hivatalos ajánlásban. „Egybe kell vetni mindig arra az egyénre vonatkozóan a várható hasznot, illetve az esetleges kockázatokat.”

A várandósok egy teljes körű tájékoztatást követően fognak tudni dönteni arról, hogy akarják az oltást, vagy sem. „Minden esetben a nőgyógyászával, a háziorvosával, illetve, aki őt az egészségügyi állapota szempontjából ismeri, ajánlatos és javasolt konzultálni.”

Terheléses támadás érte a vakcinaregisztrációt ellenőrző honlapot

Az ajánlás szerint a várandóságnak a 12. hetét követően történik az első adag védőoltás beadása, míg a születést követően vehető fel a második, és egyben utolsó adag. Müller arra kéri a várandósokat, hogy regisztráljanak, majd ezt követően vegyék fel a kapcsolatot az orvosukkal a konzultáció miatt.

Mivel a Pfizer és a Modern vakcináról van szó, az oltóponton és esetlegesen a háziorvosnál is lehetőség nyílhat a vakcináknak a felvételére. Fontos megjegyezni, hogy nem bizonyosodott be semmilyen magzatkárosító hatás, illetve fejlődési rendellenességet sem tapasztaltak a klinikai vizsgálatok ideje alatt.