Orbán Viktor fontos bejelentéseket tett péntek reggel: új kijárási tilalom, szabad nyár, olthatóak a várandósok

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Belföld
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Magyarország miniszterelnöke a vártnak megfelelően nagy és fontos bejelentéseket tett a péntek reggeli interjújában, amit a Kossuth Rádiónak adott.

A harmadik hullám még mindig nem tetőzött, sorra íródnak a negatív rekordok, és napi szinten sokan halnak meg a koronavírus miatt. A csütörtöki kormányinfó ideje alatt újabb részleteket tudhattunk meg a nyitás terveiről, de még mindig vannak eldöntendő kérdések.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

Orbán Viktor szokásához híven az operatív törzs hajnali ülésén kezdte a napot pénteken, majd a Kossuth Rádió vendége volt, ahol fontos bejelentéseket tett a következő időszakról, ami nem lesz könnyű.

Orbán szerint nem az a kérdés, hogy mikor érjük el a harmadik hullám csúcsát, hanem mikor indulunk meg lefele onnan, de ezt egyelőre nem lehet megmondani. Az elmúlt 24 órában 275 ember halt meg a vírus miatt, 11 823-ban vannak kórházban, míg 1480-an lélegeztetőgépen.

Összesen 10 343 szabad kórházi ágy van jelenleg Magyarországon, és a lélegeztetőgépekből is bőven van tartalék. Kiemelte, hogy az élő erőből szintén vannak tartalékok, bár ezek nem végtelenek, átcsoportosítások is zajlanak, 500 egészségügyi szakképzett ember jelentkezett a védekezésre, és ott vannak a végzős hallgatók is, akikből egyre többen állnak sorba.

Orbán hangsúlyozta, tudja, hogy szabad nyarunk lesz, mivel látja a számokat a vakcinákat és az oltásokat illetően. A miniszterelnök szerint nagyon jó döntést hoztak akkor, amikor elkezdtek tárgyalni Kínával és Oroszországgal, akiken keresztül már most sok oltóanyag érkezett az országba.

Jelenleg összesen 400 ezer vakcina van odakint, amiket használnak, és már több mint 1,8 millió ember kapta meg az oltását. 594 ezren kapták meg a második oltásukat, addig 250 ezer vakcina van raktárban, amik feloldásra várnak. 517 ezer olyan vakcináról is tudni a raktárban, amelyeket a második oltásokra fognak felhasználni.

Orbán szerette volna, hogy a boltok újra kinyithassanak, de a szakértők ezt egyelőre nem ajánlják, mivel túl magasak a számok. Ezzel együtt döntés született a négyzetméteren alapuló bolti rendszerről, tehát 10 négyzetméteren egyszerre csak 1 ember tartózkodhat majd az üzletekben.

Ez hosszabb sorokat fog jelenteni, és emiatt valószínű, hogy a kijárási tilalmat kitolják. A boltok ebben az esetben lehetséges, hogy akár este 9 óráig lehetnek nyitva, így 22 óráig lehetnének odakint az emberek, vagy maximum 23 óráig. Hamarosan erről is részletes tájékoztatást adnak, várhatóan szombaton.

Orbán szerint április 19. lehet az az időpont, amikor újra kinyithatnak az iskolák, beleértve a középiskolákat is, illetve ez az óvodákra is igaz. Addigra már több mint 3 millió beoltott lesz Magyarországon. Fontos döntés született a várandósok oltásáról, ami zöld jelzést kapott. A Pfizer és a Moderna vakcinájával fogják oltani a várandósokat, akiket arra kérnek, hogy regisztráljanak az oltásra.

A miniszterelnök szerint elkerülhetetlen, hogy nyáron legyenek olyan rendezvények, amiken csak a védettségi kártyával vehetünk részt. A 65 év felettiek 71%-át már beoltották, míg a 85 év felettiek esetében még mindig van 49 ezer ember, akiket nehéz elérni, mivel több olyan eset is van, hogy nem a bejelentett lakhelyükön tartózkodnak, vagy egyszerűen az egészségügyi helyzetük miatt nem kaphatnak oltást.