Két és fél millió beoltottnál újranyitnak az óvodák és az iskolák

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Belföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Újabb nagyon fontos döntéseket hozott Magyarország kormánya, amiről a kormányinfó ideje alatt számolt be.

Egy héttel ezelőtt is sejteni lehetett, hogy egy ideig még biztosan maradnak a szigorúbb járványügyi korlátozások, mivel a harmadik hullám eddig nem látott nyomás alá helyezte az egészségügyi rendszert.

Soron kívül Itt vannak az Ötöslottó nyerőszámai

A helyet azóta csak rosszabbá vált, és mivel egy hétre hosszabbítottak meg az intézkedéseket, ebben a kérdésben is döntenie kellett a kormánynak. Az ezzel kapcsolatos bejelentéseket a csütörtöki kormányinfón ejtették meg, közvetlen azután, hogy az operatív törzs ismertette az aktuális adatokat az elmúlt 24 óráról és az aktuális helyzetről, mely még mindig nagyon súlyos.

A jobb hírek közé tartozik az a tény, hogy már több mint 1,7 millió beoltott van Magyarországon, és nemcsak az oltások folyamatosak, hanem a vakcinaszállítmányok is. Egyelőre azonban nem tudni, hogy pontosan mikor érkezhet meg az első indiai és a másik típusú kínai szállítmány, de azt igen, hogy több millió vakcina futhat be pár hét múlva.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal kezdte, hogy meglátásuk szerint a harmadik hullámnak még nincs vége, és sajnos rossz a helyzet Magyarországon is, melyet az adatok is megmutatnak.

Gulyás szerint az egészségügyi ellátórendszer képes biztosítani a szükséges kapacitásokat, az orvosok és az ápolók megfeszített munkát végeznek. Még rendelkezésre áll gépi lélegeztetésre alkalmas ágykapacitás, és elmondása szerint a kormánynak megvannak a tervei arra az esetre is, ha ezek esetleg betelnének.

A miniszter kitért arra is, hogy az Európai Uniós vakcinaszállítmányok jelenleg meglehetősen bizonytalanul érkeznek, de hozzátette: áprilisban minden eddiginél több oltóanyag fog érkezni.

Gulyás bejelentette, hogy amennyiben a két és fél milliót eléri az átoltottak száma, akkor egy héten belül kinyitnak az óvodák és az iskolák, ami saccolása szerint leghamarabb április 12-én vagy április 19-én lehet esedékes. Gulyás kiemelte: az újranyitás előtt be akarják oltani a tanárokat és az óvónőket, akik jelentkeznek az oltásra.

Ezen felül Gulyás kitért a Kereskedelmi és Iparkamara javaslatára is, amely módosításokat terjesztett elő az üzletekre vonatkozóan, például csak tíz négyzetméterenként legyen csak vásárló a boltokban. A miniszter szerint ezt már megküldték az operatív törzsnek, akik eldöntik ennek bevezethetőségét.

Gulyás elmondása szerint áprilisban hónapban nagyot léphetnek elő az átoltottság terén, de a mostani számok továbbra is nagyon aggasztóak, így arra kér mindenkit, tartsa be a szabályokat.

A miniszter ismét kihangsúlyozta, hogy a nyitást az átoltottsághoz fogják igazítani és a kormány már a jövő héten kidolgozhat egy részletes nyitási tervet a jövő időszakra.