Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,61 Ft
Euró
380,65 Ft
Font
443,68 Ft
Bitcoin
44,505 $

Beigazolódott Einstein jóslata: fekete lyuk mögül kiáramló fénysugarakat azonosítottak

Pontosan úgy, mint ahogyan azt már Albert Einstein is előrejelezte, csillagászoknak sikerült röntgensugarak villogó fényeit detektálni egy szupermasszív fekete lyuk mögött.

Twenty20
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Stanford Egyetem asztrofizikusa, Dan Wilkins a nemrégiben közzétett tanulmányban arról írt, minden fény, ami egy fekete lyuk irányába halad, elvész, ezért elméletben nem szabadna látni olyan sugarakat, amelyek a centrumából lökődnek ki.

Ez mégis így volt, ennek pedig az az oka, hogy a fekete lyukak képesek meghajlítani a körülöttük lévő teret, ezáltal a fényt és a mágneses mezőt egyaránt módosítják, megtépázva a világűr szabályos jellegét. Soron kívül Félméteres hó esett Dobogókőn (fotók)

Albert Einstein általános relativitáselmélete már jóval korábban prognosztizálta ezt a jelenséget, azonban a fekete lyukak környékén lévő fényhajlítást eddig még nem tudták azonosítani, ezért egy áttörést jelentő felfedezésről beszélhetünk.

Ötven évvel ezelőtt még csak találgattak arról, hogy a fekete lyukak mellett lévő mágneses mezők miként viselkedhetnek, azonban ötletük sem volt róla, miként lehetne megfigyelni és nyomon követni ezt a fenomént.

Az asztronómusok a fekete lyukak körül lévő, felhevült szuperállapotba került gázok által kialakított koronákat vizsgálták meg, és bebizonyították, hogy amint ezek a gázok a fekete lyuk mágneses mezőjébe jutottak, röntgensugarakat generáltak, a folyamat pedig a Földről is detektálható volt.

Még mindig rejtély, mi okozhatja a koronákat, illetve mi idézheti elő a megjelenésüket, ezért az Európai Űrügynökség csillagászai és mérnökei azon lesznek a közeljövőben, hogy rájöjjenek e misztikum nyitjára.