Egyre több magyar szorong és depressziós a koronavírus-járvány miatt

Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A pandémia kitörése óta szinte berobbant az antidepresszáns gyógyszerek és nyugtatók iránti kereslet Magyarországon.

A Hifylabs Zrt. Világgazdaságnak elküldött adataiból kiderült, hogy tavaly összesen 3,8 millió doboz vényköteles antidepresszánst váltottak ki a mentális betegségekkel küzdő betegek a patikákban, ami 103 ezerrel több, mint amennyit 2019-ben igényeltek.

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

Kizárólag a támogatott, vényköteles gyógyszerek forgalmi adataira van rálátása a cégnek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő jóvoltából, így a valós szám sokkal magasabb lehet.

Mivel a nem támogatott, vényköteles gyógyszerek és a vény nélkül kapható készítmények nem szerepelnek a listán, ezért a helyzet jóval súlyosabb lehet, mint azt korábban szakemberek feltételezték.

Zacher Gábor toxikológus, a hatvani kórház sürgősségi szakorvosa egy webes konferencián elmondta, 2020-ban mintegy 8 millió adag nyugtatószer fogyott, ez pedig félmillió dobozzal több, mint 2019-ben.

Amíg szorongáscsökkentőből 34,1 százalékkal többet váltottak ki a betegek, addig antidepresszánsok iránt 8,6 százalékkal, míg altató iránt 14,8 százalékkal nőtt a kereslet a gyógyszertárakban.

Zacher hozzátette, a kijárást korlátozó intézkedések tovább erősítik a szerek használatát, emelkedik az otthoni alkoholfogyasztás, a nikotinfüggők egyre többet dohányoznak, és a sorozatfüggőséget is felerősíti a bezártság. A toxikológus figyelmeztetett, akár három hónap alatt is függővé válhat valaki, és az is nagy kérdés, mi lesz a járvány leküzdése után.