Dollár
397,39 Ft
Euró
418,93 Ft
Font
488,09 Ft
Bitcoin
17,172 $

Egészen elképesztő ok miatt kínzott meg egy tibeti diákot a kínai rendőrség

TÉMÁK:
#erőszak #Kína
Újdelhi, 2019. március 10. Emigrációban élő tibetiek Tibet függetlenségét követelik a tibeti felkelés 60. évfordulója alkalmából tartott tüntetésen az indiai fővárosban, Újdelhiben 2019. március 10-én. A kínai megszállás és a kommunista rendszer ellen 1959. március 10-én robbant ki felkelés Tibetben, a harcoknak 86 ezer halálos áldozatuk volt. MTI/EPA/STR
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő
TÉMÁK

Három tibeti diákot letartóztattak, köztük egyet megkínoztak a kínai rendőrök, amiért nem jelentették be a hatóságoknak, hogy csináltak egy beszélgetős csoportot a WeChat nevű kínai fejlesztésű üzenetküldő alkalmazáson.

A három fiatalt még február 17-én tartóztatták le a Csinghaj tartományban található Kijegudo település rendőrei – tette közzé a Free Tibet nevű szervezet. A letartóztatást követően egyiküket brutálisan megverték és megkínozták, melynek következtében mindkét lába eltört.

Soron kívül Sajtóértesülések szerint húsvétig maradhat az árstop

A fiatal fiút azóta kórházba szállították, és jelenleg is kezelés alatt áll. A megkínzott ifjú családját beidézte a kínai rendőrség, meglehetősen érdekes feltételek mellett: maximum két családtag jelenhetett meg, és valahonnan elő kellett teremteniük 40 ezer jüant (1.8 millió forintot), hogy kifizessék a műtéteket.

A hatóságok ráadásul megfenyegették a fiú családját, hogy semmi esetre se merjék elmondani a történetet senkinek. A szervezet tudósításában azt is leszögezték, hogy egyelőre semmit nem tudni a másik két letartóztatott diák hollététről.

A három diák bűne pedig annyi volt, hogy „Zari Karmoi Gongtsok” néven létrehoztak egy beszélgetős csoportot a kínai fejlesztésű üzenetküldő alkalmazáson, a WeChaten. A csoport neve egyébként egy helyi buddhista vallási csoportra utal, amelynek a környékükön körülbelül 240 tagja van.

A WeChat csoport létrehozásával az volt az elsődleges probléma, hogy a kínai törvények szerint be kell regisztrálni a hatóságoknál a beszélgetős csoportokat, hogy a Kínai Kommunista Párt megfigyelőt tudjon küldeni. Ez egyszerűen zajlik, mindössze beveszik a kijelölt pártszolgát a chatcsoportba, aki felügyelni tudja a diskurzust (hogy véletlenül se az államot vagy a pártot szidják).

A kínai közösségi médiafelületeket az elmúlt évek során heves kritika érte, hogy egyáltalán nem lehet szabadon folytatni diskurzust rajtuk. Már számos letartóztatáshoz vezetett egy-egy rosszul megfogalmazott poszt vagy kritikus üzenet, amely a nemzetközi szervezetek figyelmét is felhívta.