Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
17,033 $

Először ültettek be disznóvesét egy ember szervezetébe

Illusztráció/Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. október 20. - 13:14

Áttörő sebészeti eredményt értek el orvosok, sikerült ugyanis problémamentesen átültetni egy sertés veséjét egy páciens szervezetébe.

Dr. Robert Montgomery, a transzplantációt elvégző New York-i orvoscsapat vezetője a USA Today napilapnak adott nyilatkozatában elmondta, óriási sikerként könyvelhető el a beavatkozás, hiszen bebizonyosodott, hogy emberi szervek helyett állati orgánumok egyaránt alkalmazhatóak, ezáltal csökkenthető a létfontosságú szervekre váró páciensek várólistája.

Soron kívül Orbán Viktor különleges meglepetése, amit személyesen adott át (videó)

A disznóvesét első körben laboratóriumi körülmények között genetikailag módosították, majd ezt követően lehűtötték, és beültették annak a 66 éves, agyhalott nőnek a szervezetébe, akinél veseműködési zavart diagnosztizáltak.

A vesét három nap alatt csatlakoztatták a véredényekhez és az érhálózathoz, ezután pedig megnézték, miként reagál a kómában fekvő páciens szervezete a beültetett szervre.

Azt tapasztalták, hogy az immunrendszere meglepő módon jól tolerálta az idegen vesét, ami arra enged következtetni, hogy a génmódosítás révén sikerült elérni, hogy más állatfajok is donorrá léphessenek elő.

Mivel agyhalott beteg esetében pozitív eredmények születtek, így legközelebb azt fogják megvizsgálni, a tudatuknál lévő pácienseknél miként viselkedhet a disznóvese. Ha ezt az akadályt is gond nélkül veszik, azzal forradalmasíthatják az orvostudomány transzplantációval kapcsolatos szegmensét, hiszen jelentős mértékben lerövidíthetnék az átültetési várólistákat.