Dollár
422,60 Ft
Euró
407,42 Ft
Font
455,52 Ft
Bitcoin
20,154 $

Egy 41 éves vírusos férfit bravúros tüdőátültetéssel mentettek meg az Országos Onkológiai Intézet orvosai

Fotó: Flickr
not image

Takács Petra

2021. augusztus 11. - 17:22

Negyven napig volt műtüdőn, miután saját szerve olyan mértékben roncsolódott, hogy nem lehetett megmenteni, ehhez képest azonban a műtét után 85 nappal már otthonában gyógyul.

Egyedülálló beavatkozással sikerült megmenteni egy 41 éves férfi életét, aki márciusban igazolt koronavírus fertőzéssel, életveszélyes állapotban került az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, számolt be az MTI. A beteg állapota a kórházban a terápia ellenére tovább romlott, ezért intenzív osztályra került, ahol géppel kellett lélegeztetni. Mivel így sem sikerült elegendő oxigént juttatni a tüdejébe, végül műtüdő, azaz VV-ECMO kezelésre volt szüksége.

Egy idő után a férfi tüdejének állapota tovább romlott, gyakorlatilag nem lehetett vele oxigént bejuttatni, a beteg szervezetének oxigén ellátását teljes egészében a műtüdő végezte. A hosszan tartó ECMO kezelés alatt az is egyértelművé vált az orvosoknak, hogy a légzőszerv olyan mértékben roncsolódott, hogy életét csak a tüdőátültetés mentheti meg.

Mivel a többi szerve kielégítő állapotban volt, felkerülhetett a transzplantációs listára. Ekkor a beteget, akinek már negatív volt a PCR tesztje, az Országos Onkológiai Intézet Intenzív Osztályára szállították. A férfi tüdőátültetésére május 9-én, 40 nap ECMO kezelés után került sor intézményben.

A beteg gyógyulása és rehabilitációja az Országos Onkológiai Intézet, majd az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Intenzív osztályain hosszú volt ugyan, de a transzplantáció után 85 nappal hazamehetett, további gondozását a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikája végzi.

Az első magyar tüdőtranszplantációt 2015. december 12-én végezték el az Országos Onkológiai Intézetben, azóta több mint száz betegen tudtak segíteni. A Magyar Tüdőtranszplantációs Program 2020 szeptembere óta önálló európai programként működik.