Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Demenciát okozhat az egészségtelen táplálkozás egy új tanulmány szerint

Úgy tűnik, a húsalapú és ultrafeldolgozott élelmiszerek napi szintű fogyasztása, illetve a kevés zöldség- és gyümölcsbevitel összefüggésben lehet a demencia kialakulásával.

...svg content...Fotó: Unsplash
Orvostudomány
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy új tanulmány szerint az egészségtelen táplálkozás demenciát okozhat, ezen megállapításra pedig azt követően jutottak a szakértők, hogy 108 Alzheimer-kórós és 330 egészséges embert vizsgáltak meg – írja a 24.hu a Science Alert cikke alapján. Hozzáteszik, az Alzheimer-kór megelőzése és kezelése többek között azért sem könnyű feladat, mivel a tudósok egyelőre nem is értik teljesen, hogy mi okozza.

Persze az világos, hogy a genetika gyakran döntő szerepet játszik, ugyanakkor az életmódunk is hozzájárulhat a betegség fejlődéséhez. A mostani vizsgálatok eredményei alapján pedig a húsalapú és ultrafeldolgozott élelmiszerek napi szintű fogyasztása, illetve a kevés zöldség- és gyümölcsbevitel összefüggésben lehet a demencia kialakulásával. Soron kívül Változékony idő vár ránk pénteken, havas esőre is van kilátás

Tahera Ahmed, a Bond Egyetem munkatársa megjegyezte, az Alzheimer-kór jellemzően a középkorú embereknél kezd el kialakulni, de a jóval fiatalabb korban folytatott életmódunk is hatással lehet rá. A kutatók ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet: felmérésük nem elég ahhoz, hogy bizonyítsák, az Alzheimer-kórt közvetlenül az egészségtelen étkezés okozza.

Azt azonban korábban már több tanulmány is igazolta, hogy a tápértékben és rostokban szegényes táplálkozás, valamint a sóban, cukorban és zsírokban gazdag ételek hosszú távon mentális hanyatláshoz vezethetnek – derül ki a cikkből. Korábban azt is megírtuk, hogy egy tanulmány szerint csökkentheti a demencia kockázatát a multivitamin rendszeres szedése.

A kutatás az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban jelent meg, több mint 5000 fő részvételével készült, a kutatók pedig kifejtették, hogy a 60 év feletti emberekkel készített vizsgálatok adatai alapján állították fel a hipotézisüket. Kiemelték, az eredmények alapján azon alanyoknak, akik multivitamint fogyasztottak, jellemzően jobb kognitív képességeik és epizodikus memóriájuk van a többiekéhez képest.