Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Demenciát okozhat az egészségtelen táplálkozás egy új tanulmány szerint

Demenciát okozhat az egészségtelen táplálkozás egy új tanulmány szerint

Demenciát okozhat az egészségtelen táplálkozás egy új tanulmány szerint
Fotó: Unsplash

Úgy tűnik, a húsalapú és ultrafeldolgozott élelmiszerek napi szintű fogyasztása, illetve a kevés zöldség- és gyümölcsbevitel összefüggésben lehet a demencia kialakulásával.

Egy új tanulmány szerint az egészségtelen táplálkozás demenciát okozhat, ezen megállapításra pedig azt követően jutottak a szakértők, hogy 108 Alzheimer-kórós és 330 egészséges embert vizsgáltak meg – írja a 24.hu a Science Alert cikke alapján. Hozzáteszik, az Alzheimer-kór megelőzése és kezelése többek között azért sem könnyű feladat, mivel a tudósok egyelőre nem is értik teljesen, hogy mi okozza.

A cikk a videó után folytatódik

Persze az világos, hogy a genetika gyakran döntő szerepet játszik, ugyanakkor az életmódunk is hozzájárulhat a betegség fejlődéséhez. A mostani vizsgálatok eredményei alapján pedig a húsalapú és ultrafeldolgozott élelmiszerek napi szintű fogyasztása, illetve a kevés zöldség- és gyümölcsbevitel összefüggésben lehet a demencia kialakulásával.

Tahera Ahmed, a Bond Egyetem munkatársa megjegyezte, az Alzheimer-kór jellemzően a középkorú embereknél kezd el kialakulni, de a jóval fiatalabb korban folytatott életmódunk is hatással lehet rá. A kutatók ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet: felmérésük nem elég ahhoz, hogy bizonyítsák, az Alzheimer-kórt közvetlenül az egészségtelen étkezés okozza.

Azt azonban korábban már több tanulmány is igazolta, hogy a tápértékben és rostokban szegényes táplálkozás, valamint a sóban, cukorban és zsírokban gazdag ételek hosszú távon mentális hanyatláshoz vezethetnek – derül ki a cikkből. Korábban azt is megírtuk, hogy egy tanulmány szerint csökkentheti a demencia kockázatát a multivitamin rendszeres szedése.

A kutatás az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban jelent meg, több mint 5000 fő részvételével készült, a kutatók pedig kifejtették, hogy a 60 év feletti emberekkel készített vizsgálatok adatai alapján állították fel a hipotézisüket. Kiemelték, az eredmények alapján azon alanyoknak, akik multivitamint fogyasztottak, jellemzően jobb kognitív képességeik és epizodikus memóriájuk van a többiekéhez képest.