Kiderült, miért nem terjed futótűzszerűen az indiai mutáns Magyarországon

Fotó: Bálint Ildikó Tünde bőrgyógyász rezidens beolt egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2021. július 1-jén. MTI/Balázs Attila
Belföld
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

A szakértői vélemény rámutatott két fontos pontra, amik magyarázatot adhatnak arra, hogy egyelőre miért nem terjed futótűzszerűen az indiai variáns Magyarországon, ellentétben más országokkal.

Rusvai Miklós péntek reggel a Mokka vendégeként beszélt részletesebben a delta variánsról, amit korábban indiai mutánsnak hívtak. Egyes országokban rohamléptekben terjed az új vírus, addig Magyarországon csak kevés embernél mutatták ki ezt a gyorsabban fertőző variánst.

Soron kívül Világszenzáció: Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

„Itt van, nem terjed túl gyorsan, ugye körülbelül hat héttel ezelőtt mutatták ki először a jelenlétét két emberen Magyarországon. Körülbelül három hete már öt emberen. Most, ha jól tudom, kilencnél tartunk, tehát nem terjed futótűzszerűen sok más országgal ellentétben.”

„Ehhez nyilván az eddig tapasztalt kedvező, mármint a mi számunkra kedvező száraz-meleg idő is közrejátszott ebben.” Emellett az átoltottságunk is szerepet vállal abban, hogy az indiai variáns nem tud gyorsan terjedni.

„Persze, igen. Az átoltottság és a nyár, ez a kettő, ami nekünk segít most.” Sokan érdeklődnek amiatt, hogy a delta variáns például mennyivel súlyosabb, veszélyesebb, mint az alapvírus, ami azóta több helyen is mutálódott.

Orbán: az elmúlt 24 órában sem halt meg COVID-fertőzött, felkészültünk egy esetleges negyedik hullámra

„Mindenképpen fertőzőbb, körülbelül kétszer fertőzőbb, ami azt jelenti, hogy egy ember legalább két másikat tud megfertőzni. Eddig ez egy 1,5 volt, tehát a brit variáns, amit most alfa-variánsnak nevezünk, ott ugye másfélszeres szorzóval kellett számolni.”

„Itt kétszeres szorzóval, ez a delta variáns, ami korábban az indiai mutáns volt. Sokkal fertőzőbb, és egy kicsit erőteljesebbek a légzőszervi tünetek: köhögés, tüsszögés, orrfolyás, könnyezés. Ezek erősebbek valamivel.”

„Ott ugye az ízlés- és szaglásvesztés volt jellemző, ennél tulajdonképpen ritkábban detektálnak ilyesmit, de különben hasonló.-”