Dollár
387,15 Ft
Euró
394,76 Ft
Font
467,55 Ft
Bitcoin
23,907 $

Dél-Korea elindította első űrhajóját, mely Hold körüli pályára fog állni

Fotó: Korea Aerospace Research Institute
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 5. - 11:23

A Danuri a tervek szerint decemberben áll majd Hold körüli pályára, egyéves küldetését pedig kutatásokkal fogja tölteni.

A Hold felfedezéséért folyó versenyhez Dél-Korea is csatlakozott: az Elon Musk vezette SpaceX segítségével ugyanis felküldték első holdjárójukat, a Danurit. A Danuri jelentése “élvezd a Holdat”, a holdjáró pedig egy Facon 9-es rakétán indult útjára, melyet csütörtökön indítottak a SpaceX floridai Cape Canaveral bázisról.

Soron kívül Dancing with the Stars 3: hihetetlen bejelentések, Kulcsár Edina, Rubint Réka, Csobot Adél is elindul

A tervek szerint a Danuri decemberben Hold körüli pályára fog állni, Lee Sang-ryool, a Koreai Űrkutatási Intézet elnöke pedig közvetlenül az indítás előtt úgy fogalmazott, “ez egy hatalmas mérföldkő a koreai űrkutatás történetében”.

Az egy éven át tartó küldetés során a Danuri összesen hat különböző műszerrel végez majd számításokat, egyik legfontosabb feladata pedig az lesz, hogy tüzetesen megvizsgálja a Hold felszínét, majd azonosítsa azokat a helyszíneket, melyek a jövőben alkalmasak lennének a jövőbeli küldetések leszállóhelyeiként.

Az Al Jazeera azt írja, a dél-koreai tudományos minisztérium közlése szerint globális újdonságnak számító technológia is helyet kapott a holdjáróban: az egyik műszer ugyanis képes minden küldő zajt kiszűrni, és egy hálózati alapú kommunikációt fog folytatni a földi műszerekkel.

A Danuri megépítése hét évig tartott, a tervek szerint pedig egy vezeték nélküli internet-környezetet próbál majd kialakítani az űrben, hogy aztán összekapcsolódjon a Föld körüli műholdakkal és felderítő eszközökkel. Nem is Dél-Koreáról lenne szó, ha nem a k-pop egyik zászlóshajójának számító zenekar dalával intéznék a tesztelést: a tesztek ugyanis a BTS Dynamite című számával fog lezajlani.

Az indítást azért most kellett elvégezni, mert Dél-Korea azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ig szondát küldjön a Holdra, továbbá csatlakozni kívánnak ahhoz a kilenc országhoz, melyek az Artemis programban dolgoznak, melynek célja, hogy 2024-ben összehozzák a holdra szállási küldetést.