Dollár
432,50 Ft
Euró
420,54 Ft
Font
470,25 Ft
Bitcoin
19,424 $

Keddre halasztották az Artemis 1 holdrakéta tesztjét

NASA
not image

Kulcsár Péter

2022. április 11. - 14:12

Az amerikai űrügynökség az előzetes tervekkel ellentétben módosított nedves főpróbát kíván megvalósítani.

A NASA ismét elhalasztotta újgenerációs indítórendszerének végső, úgynevezett vizes tesztjét. Az űrügynökség a múlt hétvége nagy részét a közelgő Artemis 1 Hold-misszió nedves főpróbájának lebonyolításával töltötte, ám az SLS hordozórakétánál többször is meghibásodást észleltek.

Soron kívül Kormányinfó: erre számíthatnak az önkormányzatok a hatalmas áremelkedéssel

A NASA mérnökei nem tudták biztonságosan feltölteni a rakétát folyékony hajtóanyaggal, ezért sorozatosan elcsúsztatták a kritikus ellenőrzéseket, és bár eredetileg április 9-én folytatódott volna a tesztelés, az Axiom Space Ax-1 küldetése miatt végül április 12-re tűzték ki az új dátumot.

Az amerikai űrhivatal azt is bejelentette, hogy módosítja a tesztet, miután a héliumot tartalmazó, illetve a gáz telítődését ellenőrző szeleppel is problémák adódtak, így főként az SLS első fokozatának üzemanyaggal való feltöltésére fognak összpontosítani.

„A módosított teszthez szükséges töltési eljárásokban bekövetkezett változások miatt a nedves főpróbák a tervek szerint április 12-én, kedden, az állomásokra való behívással, április 14-én, csütörtökön pedig a tankolással folytatódnak” – olvasható a NASA közleményében.

Ha a teszt sikeresen befejeződik, az amerikai űrügynökség végre továbbléphet, és megkezdheti az Orion-kapszulával kapcsolatos vizsgálatokat, illetve az Artemis 1 misszió előkészítését, melynek célja annak tanulmányozása lesz, hogy az utazás milyen hatással bírhat az emberi űrhajósokra.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.