Dél-afrikai koronavírus-mutáció elleni védőoltás kifejlesztésébe kezdett a Moderna

Róma, 2021. február 15. A Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinájával oltanak be egy asszonyt a római Auditórium és Zeneparkban létesített új oltóközpontban 2021. február 15-én. A tíz oltóponttal rendelkezõ létesítményben az elsõ napon 176 embert oltottak be. MTI/EPA-ANSA/Massimo Percossi
not image

Kulcsár Péter

2021.február.27 - 00:31

A massachusettsi Cambridge-i központú amerikai biotechnológiai vállalat bejelentette, hogy elkészítette az első adag speciális oltóanyagot, amellyel kifejezetten a fertőzőképesebb dél-afrikai variánst célozták meg.

Az első dózist az előzetes információk alapján már elszállították az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetébe, ahol az elkövetkező hetekben elindíthatják az első humán kísérleteket.

A Moderna jelenlegi vakcinája a három amerikai gyógyszeripari óriás termékei közül az egyik, amely hatékonynak bizonyult a covid-fertőzéssel szembeni védelem és a betegség megelőzése terén.

Ha sikerrel járnak az új törzs kapcsán, akkor a Moderna lehet az első cég, amely egy előre meghatározott vírusmutáció ellen alkotott meg egy effektív oltást – adta hírül a The Wall Street Journal. A cég a korszakalkotó hírvivő RNS technológiának köszönheti az előrelépést, hiszen az eljárásnak hála a kutatók a járvány alakulása közben is képesek módosítani a védőoltás szerkezetén.

A Pfizernél és a Johnson & Johnsonnál szintén dolgoznak az új vakcina kifejlesztésén, a mutációk ellen védő oltóanyagokat megerősítő oltásként adhatják majd be a jövőben az igénylőknek.

Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közreműködésében készült vakcina mutatta eddig a legmagasabb effektivitást a dél-afrikai covid-törzzsel szemben, míg a Pfizer jelenleg elérhető védőoltása is, sokkal kisebb százalékban ugyan, de szintúgy hatékonynak bizonyult.

A Moderna vezérigazgatója, Stephane Bancel a lap megkeresésére elmondta, a vállalat 2021 harmadik negyedévében jegyezheti be az új vakcinát abban az esetben, ha biztonságosnak és hatásosnak minősítik a szabályozóbizottságok.