Speciális cukorka szopogatásával megelőzhető a fogszuvasodás
Amerikai kutatók megalkottak egy olyan különleges töltött cukorkát, melynek segítségével nemcsak leheletünk lesz sokkal frissebb és elviselhetőbb, hanem még a fogzománcunk is visszaépülhet.
A Washingtoni Egyetem tudósai hamarosan megkezdhetik annak a kísérleti cukorkának a kísérleti tesztelését, amelynek külső rétege genetikailag módosított fehérjékből áll. Ezek a proteinek képesek arra, hogy az édességet szopogató személyek fogain található zománchoz kötődjenek, és vadonatúj kérget alkossanak rajta, ezáltal megerősödhetnek a rágószervek.
Ha sikerülne bebizonyítani a módszer hatékonyságát, és nem mellesleg biztonságosnak is minősítik, akkor ahelyett, hogy a fogzománc megőrzésére összpontosítanánk, elegendő lenne ezt a réteget cukorkák elfogyasztásával egyszerűen visszanöveszteni.
A kutatók eddig különböző emlősökön, úgymint disznókon és patkányokon is megvizsgálták a cukorkát és rájöttek, hogy a klinikai tesztek során normális kopás mellett újraépült a fogzománc, és minél többször vetették be a gömb formájú édességet, annál vastagabb réteg alakult ki a fogazaton.
Minden egyes alkalmazás esetén néhány mikrométernyi zománccal vastagodtak a fogak, és mivel egy viszonylag gyors folyamatról beszélünk, ezért a maximális hatás eléréséhez elegendő csupán három hónap ahhoz, hogy még a teljesen elhasználódott rágószerv is visszanyerje régi állapotát.
Ha a töltött cukorkában található gél és fehérje kombinációja embereken is működne, azzal óriási áttörést érhetnének el a tudomány ezen területén, így a jövőben a sérült fogakat cukorkás terápiával lehetne meggyógyítani, és elkerülhetnénk a népbetegségnek számító fogszuvasodással járó kellemetlenségeket.
Mindezeken felül esztétikailag is javulhatna az emberek dentálhigiénés állapota, hiszen a fogzománc felépítésével még a sárgás-szürkés fogak is kifehéredhetnének, ezért nem kellene csiszolásra járniuk egyeseknek a ragyogó fogsorért cserébe.