Már az ókori Egyiptomban is létezett fogászat

Fotó: Reuters
not image

Borbély Fanni

2021.május.5 - 23:08

A Ré-templom ajtónállójának, Osirmose múmiájának virtuális boncolása számos orvosi beavatkozást tárt fel a száj területén, amelyek valószínűleg még Osirmose életében történtek.

Ez az első bizonyíték a szájsebészeti beavatkozások alkalmazására az ókori Egyiptomban, a vizsgált múmia a belga Királyi Művészeti és Történeti Múzeum tulajdonában van.

Osirmose a 25. dinasztia idején élt, és egy prominens thébai papcsalád tagja volt. Múmiája Giovanni Anastasi svéd antikvárius emléktárgyai között volt, halála után egy árverésen egy belga régiséggyűjtő vásárolta meg, majd a belga Királyi Művészeti és Történeti Múzeum birtokába került.

Az Ojs című folyóirat legújabb számában e hónap elején közzétett tanulmány során a Saint Luc Egyetem kutatói háromdimenziós (3D) nagyfelbontású komputertomográfiás (CT) vizsgálat segítségével virtuális boncolást végeztek az egyiptomi múmián. A felvett képeket később egy radiológusokból, régészekből, valamint száj- és állcsont- és arcsebészekből álló multidiszciplináris csapat vizsgálta meg.

A kutatók megerősítették, hogy a múmia egy férfié volt. A múmia testében megtalálták a szívet, az aortát és a veséket, ezen felül agykiemelést végeztek a maradványon, a szemgolyók tömése fölött pedig műszemeket helyeztek el.

A fogszuvasodás a felső állkapocsban volt szembetűnőbb, ahol a kutatók több rendellenességet is felfedeztek, köztük egy téglalap alakú lyukat a 26. fog szájpadlás felőli oldalán, ezen felül a 26. fog palatinus gyökere is hiányzott.

Ezen eredmények alapján a kutatók úgy vélik, hogy ez a tanulmány szolgáltatja az első bizonyítékot egy fogeltávolítási helyről, valamint a régi egyiptomi bebalzsamozott múmián végzett szájsebészeti beavatkozásokról – írja az Asharq Al-Awsat.