Csontszerű porral borították be a NASA napkutató űrszondáit

Fotó: ESA
not image

Kulcsár Péter

2021.április.3 - 07:46

Meglepő módon csontanyaggal vonták be a NASA és az Európai Űrügynökség (ESA) Solar Orbiter szondáit, így maximális védelemmel láthatják el a törékeny szerkezeteket.

Az idén februárban világűrbe bocsátott Solar Orbiter nemrég hajtotta végre első Nap körüli misszióját. A CNN riportja szerint a veszélyes utazás túlélését a SolarBlack névre keresztelt, porrá őrölt csontborításnak köszönheti a szonda, amely megvédte az egységet az erőteljes kozmikus sugárzásoktól.

Nap körüli pályáján a Solar Orbiter tizenháromszor erősebb kozmikus radiációnak van kitéve, mint aminek a Földön lenne, miközben fémeket megolvasztó hőmérsékleti körülményeket kell elviselnie.

A speciális réteget az ENBIO biotechnológiai vállalat fejlesztette ki, amely korábban szintetikus csontborítások előállításával foglalkozott, amiket orvosi és fogorvosi implantátumokban használtak fel.

A mesterséges csontborítás egyik legnagyobb problémája, hogy hamar elég és megváltoztatja a színét, ezért porszerűvé kellett őrölniük, illetve teljesen fekete színárnyalattal látták el, ezáltal jelentősen feljavult a hőelnyelő tulajdonsága.

Az elkövetkező években a Solar Orbiter fokozatosan közelebb lopózhat a Naphoz, és ha minden az előzetes tervek szerint alakul, akkor a jövőben további küldetések alkalmával kulcsfontosságú alapköveivé válhatnak a misszióknak a speciális csontanyagok.