Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Csípőssel az egészségért – a csilipaprika fogyasztása bizonyítottan segít elkerülni a betegségeket

Ha szeretjük a csípős ételeket, és imádjuk a kapszaicin maró érzését a szánkban és torkunkban, akkor van egy jó hírünk: a csilipaprika étrendünkbe való beépítésével csökkenthetjük a rákbetegségek és a kardiovaszkuláris rendellenességek kialakulásának kockázatát.

...svg content...Tetétlen, 2019. augusztus 29. Különbözõ chili termések. Chilifarmját 2012-ben alapította Bogár Sándor életpályát váltva, víz, gáz, központfûtés szakmáját hátra hagyva. Ma 1 hektáron termel évi 8-10 tonnányi chilit, amit családtagjaival feldolgoz és piacokon, vagy online értékesít. A közel harminc féle készítményként szószokat, savanyúságot, õrleményeket, édességet és fûszerkeverékeket kínálnak, amiknek biztos piaca van itthon és az európai országokban is. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Tudomány
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Ha szeretjük a csípős ételeket, és imádjuk a kapszaicin maró érzését a szánkban és torkunkban, akkor van egy jó hírünk: a csilipaprika étrendünkbe való beépítésével csökkenthetjük a rákbetegségek és a kardiovaszkuláris rendellenességek kialakulásának kockázatát.

Az Amerikai Szív Egyesület (AHA) pénteki konferenciája előtt egy egészen rendkívüli tanulmányt osztottak meg a tudósok. A SciTechDaily értesülései szerint a szóban forgó metaanalízis során összesen 4 729 tudományos kutatás eredményét összesítették, melyekben 570 ezer önkéntes esetében a csilipaprika hatásait vizsgálták. Soron kívül Szoboszlai Dominik nagy góljával vezet a Liverpool

Dr. Bo Xu, a Clevelandi Kardiológiai Klinika szakorvosa elmondta, ők sem számítottak arra, hogy ennyire markáns módon bebizonyosodhat a csípős zöldségek jótékony hatása:

„Meglepődve tapasztaltuk, hogy a korábbi tanulmányok alapján a csilipaprika rendszeres fogyasztása jelentősen csökkentette a szívproblémákkal és rákkal kapcsolatos mortalitást. Tisztán látható, hogy az étrendbeli tényezők kulcsfontosságú szerepet játszanak az egészség megőrzésében.”

Azok, akik napi rendszerességgel visznek be szervezetükbe kapszaicint főként csilipaprika formájában, 26 százalékkal kisebb eséllyel kapnak szívrohamot, valamint a rákhalálozási rizikójuk is 23 százalékkal alacsonyabb. Szintén meglepő eredmény, hogy az általános halálozási ráta szintén 25 százalékkal csökkent a csípős zöldségeket fogyasztó személyeknél.

Fontos kiemelni, hogy önmagában a csilipaprika-terápiát nem javasolják az orvosok sem, mivel a kutatásban csupán a halálozás általános esélyeit vizsgálták. A csípős ízért felelős kapszaicin bár kis mennyiségben valóban gyógyszer, nagyobb dózisban azonban irritálhatja a nyálkahártyát és az emésztőrendszert.

„A folyamatok pontos mechanizmusait egyelőre nem sikerült megfejteni, ezért jelenleg nem tudjuk egyértelműen kijelenteni, hogy kizárólag csilievéssel meghosszabbíthatjuk-e az életünket. További kutatásokat kell elvégeznünk véletlenszerűen kiválasztott csoportokon, hogy bizonyíthassuk az elméletünket.”

magyarázta Xu.

Ilyen időjárás vár ránk a következő héten

Egészen hétfőtől vasárnapig kaptunk részletes jelentést arról, milyen időjárás vár ránk a következő héten.