Csípőssel az egészségért – a csilipaprika fogyasztása bizonyítottan segít elkerülni a betegségeket
Ha szeretjük a csípős ételeket, és imádjuk a kapszaicin maró érzését a szánkban és torkunkban, akkor van egy jó hírünk: a csilipaprika étrendünkbe való beépítésével csökkenthetjük a rákbetegségek és a kardiovaszkuláris rendellenességek kialakulásának kockázatát.
Ha szeretjük a csípős ételeket, és imádjuk a kapszaicin maró érzését a szánkban és torkunkban, akkor van egy jó hírünk: a csilipaprika étrendünkbe való beépítésével csökkenthetjük a rákbetegségek és a kardiovaszkuláris rendellenességek kialakulásának kockázatát.
Az Amerikai Szív Egyesület (AHA) pénteki konferenciája előtt egy egészen rendkívüli tanulmányt osztottak meg a tudósok. A SciTechDaily értesülései szerint a szóban forgó metaanalízis során összesen 4 729 tudományos kutatás eredményét összesítették, melyekben 570 ezer önkéntes esetében a csilipaprika hatásait vizsgálták.
Dr. Bo Xu, a Clevelandi Kardiológiai Klinika szakorvosa elmondta, ők sem számítottak arra, hogy ennyire markáns módon bebizonyosodhat a csípős zöldségek jótékony hatása:
Azok, akik napi rendszerességgel visznek be szervezetükbe kapszaicint főként csilipaprika formájában, 26 százalékkal kisebb eséllyel kapnak szívrohamot, valamint a rákhalálozási rizikójuk is 23 százalékkal alacsonyabb. Szintén meglepő eredmény, hogy az általános halálozási ráta szintén 25 százalékkal csökkent a csípős zöldségeket fogyasztó személyeknél.
Fontos kiemelni, hogy önmagában a csilipaprika-terápiát nem javasolják az orvosok sem, mivel a kutatásban csupán a halálozás általános esélyeit vizsgálták. A csípős ízért felelős kapszaicin bár kis mennyiségben valóban gyógyszer, nagyobb dózisban azonban irritálhatja a nyálkahártyát és az emésztőrendszert.