Dollár
390,90 Ft
Euró
408,35 Ft
Font
472,37 Ft
Bitcoin
16,224 $

Nyálteszttel 10 percen belül kimutatható a szívroham

not image

Kulcsár Péter

2020. augusztus 28. - 21:04

Az egyik legfrissebb kutatás előzetes eredményei alapján szimpla nyálteszt segítségével egy fehérje biomarkert felhasználva alig negyed óra alatt diagnosztizálható a szívinfarktus.

Az egyik legfrissebb kutatás előzetes eredményei alapján szimpla nyálteszt segítségével egy fehérje biomarkert felhasználva alig negyed óra alatt diagnosztizálható a szívinfarktus.

Soron kívül Itt vannak a részletek az Erste négynapos bankszünnapjairól

Miokardiális infarktus során a troponin nevű protein szintje hirtelen megemelkedik a páciens vérében, azonban ez a folyamat nem mindig észlelhető azonnal. A mellkasi fájdalom, émelygés, rossz közérzet és fáradtság nem specifikus tünetek, ezért minden alkalommal, amikor egy beteget sürgősségi osztályra szállítanak, vérvétellel állapítják meg a troponin koncentrációját, ez viszont egy órát vesz igénybe.

“Az új módszerrel egyszerű és villámgyors troponintesztet végezhetünk el a mellkasi diszkomfortérzéssel kórházba érkező betegeinken. Jelenleg kizárólag vérrel tudjuk ezt diagnosztizálni, azonban rájöttünk, hogy nyállal sokkal gyorsabban mutathatjuk ki.”

magyarázta Roi Westreich, a tanulmány szerzője.

A kutatásokat az orvosok számára elérhető troponin-vértesztek módosításával kezdték meg, mégpedig úgy alakították át őket, hogy a fehérjét a nyálban is azonosítani tudják. Ahhoz, hogy ezt megtehessék, el kellett távolítaniuk a felesleges proteineket a mintákból.

Ezután összesen 32 szívrohamon átesett, pozitív vértroponin-tesztet produkáló pácienstől vettek köpetmintát, valamint kontrollként 13 egészséges embert szintén megkértek arra, nyálmintájukkal járuljanak hozzá a kutatásokhoz.

Az előzetes eredmények rendkívül biztatónak mondhatóak, hiszen a tropininteszttel megerősített szívinfarktusos betegek 84%-ánál a nyálteszt szintén kimutatta a rendellenességet. A kezeletlen teszteknél mindössze 6%-os hatékonyságot értek el, ezért fontos, hogy megfelelő módon tisztítsák meg a köpetmintát, még mielőtt átesnek az ellenőrzéseken.

A legfontosabb az egész eljárásban, hogy alig 10 perc kell ahhoz, hogy kielégítő eredmények szülessenek. Habár a hitelesítő munkák továbbra is fontosak, a gyenge kardiovaszkuláris egészséggel rendelkező betegek esetében életmentő segítségként szolgálhat az új diagnosztikai eszköz, mivel szinte azonnal működik, pontosan úgy, mint egy terhességi teszt.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/oltas-helyett-orrspray-formajaban-beadhato-koronavirus-elleni-vakcinat-fejlesztettek-ki/

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.