Dollár
422,41 Ft
Euró
420,93 Ft
Font
483,09 Ft
Bitcoin
20,183 $

Legalább 26 katonát gyilkoltak meg a dzsihadisták, egy szervezet sem vállalta még fel

Fotó: Twitter/[email protected]
not image

Nagy Noel

2021. augusztus 7. - 19:02

Szélsőséges iszlamisták támadtak a járőröző katonákra a rendkívül instabil Csád-tó környékén, ahol a Boko Haram és az Iszlám Állam helyi szervezete is aktív.

A csádi hadsereg közleményben erősítette meg, hogy a dzsihadisták 26 katonát mészároltak le az instabil régióban, valamint 14 embert megsebesítettek, köztük nyolcat súlyosan – adta hírül a Deutsche Welle.

Soron kívül Gyurcsány Trianonról: A magyar nemzet egy részének halála

Azem Bermandoa Agouna, Csád katonaságának szóvivője azonban jelezte, hogy számos terroristát sikerült kiiktatniuk az ellenakcióban és már meg is kezdték a hadműveletet, hogy még szélsőségest kézre kerítsenek.

A hadsereg a Boko Haramot tartja felelősnek a támadásért, a Csád-tó környékén azonban az Iszlám Állam Nyugat-Afrikai Tartománya (ISWAP) is aktív. Az innen kiinduló lázadás eddig elsősorban Csádot, Nigert, valamint Nigéria és Kamerun egyes részeit érintette súlyosan.

A Boko Haram 2009-ben indított el a maga szélsőséges lázadását Nigéria északkeleti részén, azóta az egyik legrettegettebb terrorszervezet lett egész Nyugat-Afrikában, elsősorban azáltal, hogy tömegesen szoktak elrabolni iskolás korú gyermekeket.

Az ISWAP és a Boko Haram azonban egymással is viaskodnak, amely abban is kidomborodott, hogy sikeresen megölték Abubaker Shekau-t, a Boko Haram vezetőjét. Ezt követően kaptak szárnyra olyan pletykák, hogy a két szervezet szövetséget kötött.

Az ENSZ becslései szerint legalább 30 ezer ember vesztette életét a Boko Haram által elindított iszlamista lázadás óta, valamint több millióan kényszerültek elmenekülni otthonukból.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.