Dollár
395,33 Ft
Euró
412,92 Ft
Font
481,69 Ft
Bitcoin
17,124 $

Ismét akadozik chiphiány miatt a PS5 konzolok gyártása

Sony
not image

Kulcsár Péter

2021. november 11. - 15:56

Logisztikai és ellátási problémák, valamint félvezetőhiány következtében újfent fennakadások lehetnek a Sony gyáraiban.

A Bloomberg hírportál értesülései szerint a nyári enyhülés után télre ismét komoly ellátási zavarokra számíthatunk a konzolpiacon, amit a vásárlók is meg fognak érezni.

Eddig sem volt könnyű feladat next-gen konzolhoz jutni, az előző hónapokban azonban nagyjából 4-5 hetes késéssel már megkapták a vevők a régóta várt játékgépeket, ezúttal azonban sokkal húzósabb lesz a helyzet, mivel a japán techóriást is érzékenyen érintette a chiphiány erősödése.

Miközben márciusban még 16 millió legyártott PS5-öt terveztek be, addig decemberre már 14,8 millió darabra csökkentették a célkitűzést, látván a keresleti és kínálati egyensúly felborulását, illetve a félvezetőhiány egyre súlyosbodó állapotát.

A koronavírus-járvány szintén beleszólt a munkálatokba: mivel a Sony összeszerelő üzemeinek többsége olyan országban van, ahová még nem jutott elegendő mennyiségű vakcina, így korlátozott üzemmódban tudnak csak gyártósor mellé állni, ami tovább nehezíti a japánok dolgát.

Mindezek tekintetében a Sony-nál óvatosak a 2022-es becsléseket illetően, a következő fiskális negyedévet csupán mérsékelt pénzügyi prognózis mellett várják – 22,6 millióra lőtték be a leszállítandó konzolok számát, miközben figyelmeztetnek, még mindig hiánycikk marad a készülék.