Az idegtudomány úttörője szerint bóvli Elon Musk Neuralinkje

Neuralink
not image

Kulcsár Péter

2021. május 29. - 07:31

A híres idegsebész és neurológus szakember, Miguel Nicolelis nem rejtette véka alá véleményét a dél-afrikai származású amerikai üzletember legújabb találmánya kapcsán.

Nicolelis az Inverse magazinnak adott interjújában elmondta, a Neuralnik semmi olyat nem tudott mutatni, amit az ideggyógyászatban eddig ne használtak volna fel az elmúlt évszázadok során:

“Musk nem ért az idegtudományhoz, mint ahogyan azt sem tudja, miként működik az agy. Szerintem fogalma sincs arról, pontosan hol helyezkedik el a szervezetben.”

A Neuralink lényegében egy olyan kütyü, ami a koponyára helyezve különböző drótokkal képes felfogni az agyhullámokat, majd egy számítógép segítségével kielemzi ezeket a jeleket, és aszerint cselekszik, hogy viselője éppen mire gondolt.

Nicolelis és kollégái úgy gondolják, egyáltalán nem számít korszakalkotó áttörésnek Elon Musk vívmánya, mivel a Neuralink vezérigazgatója jelentős mértékben felnagyította a találmány jelentőségét, és még csak halvány jelei sem mutatkoztak annak, hogy korábbi nyilatkozataival párhuzamosan valóban gyógyítani lehessen vele a súlyos neurodegeneratív betegségeket, mint például a demenciát és az Alzheimer-kórt.

A Neuralink védelmében kell szólnia annak a ténynek, hogy tudósok már hosszú évtizedek óta próbálnak megalkotni egy szerkezetet, amivel lebénult embereken segíthetnének – az eszköz erre legalább alkalmas lehet, bár még rengeteg finomhangoláson kell átesnie.

“Elon Musk olyan dolgokat szeretne eladni, amiket előtte már jóval korábban feltaláltak, mindezt pedig úgy teszi, mintha valami szenzációsat rakott volna le az asztalra. Semmit sem tett a Neuralink, amit valaha már mások ne csináltak volna meg – ez abszolút nem egy innovatív termék. Kicsit visszataszítónak tartom ezektől a teches srácoktól, hogy istenként viselkednek, és azt mondják, mi jobbak vagyunk tőletek” – tette hozzá Nicolelis.