Clouds
21 Budapest
Dollár
358,25 Ft
Euró
385,42 Ft
Font
437,81 Ft
Bitcoin
28,018 $

Bocsánatot kért a mexikói kartell az amerikaiak elrablásáért – részletek

Mexikói katonák keresõakcióban vesznek részt az amerikai határnál levõ Matamoros városban 2023. március 6-án, miután mexikói fegyveresek elraboltak négy amerikai állampolgárt. A négy ember három nappal korábban lépte át a határt a texasi Brownsville-nél, hogy gyógyszert vásároljanak, autójuk azonban két rivális bûnbanda kereszttüzébe került. A fegyveresek tüzet nyitottak a jármûre, majd elhurcolták az utasait. Az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI 50 ezer dollár (17 millió forint) jutalmat ajánlott fel a nyomravezetõknek. MTI/AP
Észak-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A mexikói Öböl-kartell bocsánatot kért, amiért elraboltak amerikai állampolgárokat, s közölték, a holttesteket átadják.

Az Al Jazeera jelentése szerint a mexikói Öböl-kartell bocsánatot kért az emberrablásért, s közölték, hogy átadták a hatóságoknak öt tagjukat, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az emberrablás mögött állhattak. Ezzel együtt azt is közölték, hogy az elrabolt amerikaiak holttestét is átadják a hatóságoknak.

Az Öböl-kartell Skorpió csoportja csütörtökön nyilvánosan kért bocsánatot Matamoros lakóitól, a kartell lövöldözése közepette elhunyt mexikói nő családjától, valamint a négy elrabolt amerikai állampolgár családjától. Levelükben azt írták:

“Úgy döntöttünk, hogy átadjuk azokat, akik közvetlenül részt vettek és felelősek voltak az eseményekben, akik saját döntésük és fegyelmezetlenségük alapján cselekedtek.”

A levélben hozzátették, hogy ezek a személyek megszegték a kartell szabályait, melyek között többek között szerepel “az ártatlanok életének és jólétének tiszteletben tartása”. Miután a fegyveresek tüzet nyitottak az amerikai állampolgárokra, egy mexikói nő életét vesztette, a négy amerikait pedig hétfőn találták meg a város szélén, ám akkorra ketten már nem éltek.

A mexikói hatóságok végül csütörtök délután adták át a két holttestet amerikai tisztviselőknek Matamoros városában, majd a tisztviselők átszállították őket az Egyesült Államokba. Az emberrablás és a két amerikai halála miatt fokozott biztonsági intézkedések léptek érvénybe, s jelenleg a Nemzeti Gárda csapatai, illetve a hadsereg különleges alakulatának tagjai járőröznek a területen.