Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
347,48 Ft
Euró
378,15 Ft
Font
441,56 Ft
Bitcoin
39,402 $

Blinken „aktívan részt vesz” a segélyek Gázába juttatásában, Katar tűzszünetet akar

Miközben az amerikai külügyminiszter a humanitárius segélyek Gázába juttatásán dolgozik, Katar azon munkálkodik, hogy kulcsszereplője lehessen a tűzszünetnek a Hamász és Izrael között.

Fotó: MTI/AP/Jacquelyn Martin
Közel-Kelet

Borbély Fanni

Szerkesztő

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter Dohába látogatott, ahol a nyilvánossággal is megosztotta, a humanitárius segélyek Gázába juttatására irányuló erőfeszítéseket „megnehezíti az a tény, hogy a Hamász továbbra is ártatlan civileket használ emberi pajzsként, és a jelentések szerint megakadályozza, hogy ezek a palesztinok a Gázai övezet déli részébe kerüljenek”.

Blinken rámutatott: Soron kívül Megvannak a nyerőszámok, óriási volt a tét az Ötöslottón

„Tudjuk, hogy a humanitárius helyzet sürgős. Aktívan együttműködünk partnereinkkel, köztük Katarral, hogy eljuttassuk a segélyt azokhoz, akiknek szükségük van rá. Elismerjük, hogy sok palesztin család és Gáza önhibájukon kívül szenved, hogy palesztin civilek vesztették életüket.”

Ugyanakkor az amerikai külügyminiszter azt is kihangsúlyozta:

„Ne feledjük, hogy ez miért történik. Izrael azért hajt végre műveleteket Gázában, mert a Hamász terrortámadásokat hajtott végre, hogy a legborzalmasabb módon megölje 1300 emberét. A Hamász terroristái ártatlan civileket mészároltak le, erőszakoltak, csonkítottak, kínoztak, égettek meg, csecsemőket, időseket, férfiakat, nőket, fiúkat és lányokat.”

Katar miniszterelnöke és legfőbb diplomatája ezután arról nyilatkozott, hogy Doha partnereivel együtt tűzszünet elérésén dolgozik, hogy „véget vessen a vérontásnak, és elkerülje az erőszakhullámot a térségben”. Az Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel tartott közös dohai sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott:

„Katar prioritásai a diplomáciai megközelítés keretében a tűzszünet, a civilek védelme, a foglyok szabadon bocsátása és a kemény munka annak érdekében, hogy ne terjedjen el az erőszak a térségben.”

Hozzátette, hogy Katar kulcsszereplője kíván lenni a közvetítésnek, amelynek ki kell terjednie a „palesztin ügy igazságos megoldására” is.

22-szert szúrták meg a börtönben a közismert rendőrt

Összesen 22 szúrást kapott a börtönben az a rendőr, akit még George Floyd halála miatt ítéltek el.