Kísérleti atomreaktor építésébe kezdett Bill Gates és Warren Buffett

EPA/ROBERT PERRY
not image

Kulcsár Péter

2021. november 20. - 06:22

A két iparmágnás elhatározta, hogy egy kisvárosban létrehoznak egy korszakalkotó technológiával működő atomreaktort, amelynek segítségével környezetkímélő módszerekkel állíthatnak elő villamos energiát.

A The Guardian értesülései szerint a Natrium névre keresztelt atomerőművet a Wyoming államban található Kemmerer város külső vonzáskörzetében építhetik meg, és ha minden az előzetes tervek szerint halad, 2025-re el is készülhet.

A projekt célja, hogy lecseréljék a városban működő régi szénkohót, ami óriási karbonlábnyomot hagyott maga után, nem mellesleg 250 új munkahelyet is teremthetnek a 2 600 lakosú településen, ez pedig nem mindennapi lehetőségeket nyújthat a helyi munkavállalóknak.

A program lebonyolítását végző TerraPower tulajdonosa a Microsoft egykori vezérigazgatója, Bill Gates, illetve a dollármilliárdos üzletember, Warren Buffett, akik hisznek abban, hogy a jövő energiaellátása kizárólag zöld megoldásokkal biztosítható.

A Natrium a nevéből adódóan egy nátriummal hűtött, 345 megawattos reaktor lesz, melynek köszönhetően több mint 250 ezer háztartást láthatnak el elektromos árammal a Kemmerert is magába foglaló megyében.

A hagyományos atomerőművekben használt társaikhoz képest sokkal biztonságosabb reaktorról van szó, melynek üzemelése csendesebb és kíméletesebb, hála a folyékony állapotban felhasznált nátriumnak, ami rengeteg problémát orvosol, így valóban tiszta energiát termelhetnek.