Dollár
392,10 Ft
Euró
405,71 Ft
Font
469,76 Ft
Bitcoin
16,903 $

Luxusautógyár kapott támogatást mini atomreaktorok fejlesztésére

Fotó: Unsplash/Frédéric Paulussen
not image

Nagy Noel

2021. november 10. - 15:16

A klímaváltozás lassításának egyik fő célja jelenleg, hogy a szénhidrogén alapú energiaellátásról zöld energiára térjen át a világ.

Az atomenergia ilyen tekintetben egy vitás területnek minősül, nincs konszenzus abban, hogy mennyire környezetbarát a technológia. A mérsékeltebbek állítása szerint zöld technológiának tekinthető, a radikálisabb környezetvédők viszont hallani sem akarnak róla a hulladékkérdés miatt.

Soron kívül Medvegyev szerint a NATO Patriot-rendszerei is célpontokká válhatnak Ukrajnában

A zöld beruházások kereteiben viszont egyre több helyen hallani, hogy atomenergiával kapcsolatos fejlesztések indulnak el. Nagy-Britannia sem kivétel ez alól, azonban egy meglepő fordulat mégis történt ezen a téren.

A BBC beszámolója szerint ugyanis a luxusautóiról ismert Rolls-Royce vállalat kapott egy jelentősebb, 210 millió fontos támogatást arra, hogy létrehozzanak egy olyan vállalat, ami kifejezetten kisebb méretű atomerőművek fejlesztésére fekszik rá.

A Rolls-Royce Kis Moduláris Reaktor (SMR) projekt ezen felül még 195 millió fontos tőkeinjekciót kapott a magánszektortól is, amelynek köszönhetően legkésőbb 2050-ig reményeik szerint 40 ezer új munkahelyet hozhatnak létre.

A projekt kritikusai viszont a fentebb említett érvek mellén támadják az SMR-t, mondván, hogy inkább megújuló energiára kellene ráfeküdni és nem atomenergiára. Ez azonban a briteknek nem lenne újdonság, hisz az áramellátás 21 százalékáról nukleáris energia gondoskodik.

A jelenlegi befektetés elsősorban most arra irányul, hogy a Rolls-Royce tervezze meg ezeket a kisebb méretű atomreaktorok és terjessze be a brit szabályozóhatóságok elé, hogy azok meg tudják vizsgálni, mennyire kompatibilis projekt az elektromos hálózattal.

Azt is megvizsgálják ebben a körben, hogy hova kellene létesíteni olyan üzemeket, ahol az atomreaktor részeit legyártják. A BBC szerint ez várhatóan Észak-Angliában és Skóciában lehet, ahol már van tapasztalat az atomenergiával.

A Rolls-Royce állítása szerint a saját fejlesztésű atomreaktoraik mindössze tizedakkora helyet fognak elfoglalni, mint a hagyományos erőművek, mintegy két futballpálya méretűek lehetnek és akár egymillió háztartást is el fognak tudni látni árammal.

A cég továbbá úgy fogalmazott, hogy körülbelül 470 MW áram generálására alkalmas létesítményeik lesznek, ami mintegy 150 szélturbina által termelt áramnak megfeleltethető.  

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.