Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
43,962 $

Joe Biden: egy második Trump-elnökség veszélyezteti a demokráciát

Az amerikai elnök egészen meglepő módon emelte a tétet a közelgő választási kampányban.

Fotó: MTI/EPA/ABACA POOL/Yuri Gripas / POOL
Észak-Amerika

Borbély Fanni

Szerkesztő

Joe Biden csütörtökön drámai módon emelte a tétet a közelgő amerikai elnökválasztási kampányban, s ama kemény és szenvedélyes figyelmeztetést intézte az amerikai választókhoz, hogy a demokráciát „veszélyezteti egy bosszúálló Donald Trump”, aki a kényes bírósági ügyei ellenére is valószínű jövő évi ellenfele.

A stagnáló támogatottsági mutatókkal és az előrehaladott kora miatti aggodalmakkal szembesülve az amerikai elnök szemmel láthatóan megpróbálja felrázni (néha hozzá hasonlóan szintén) szunnyadó támogatóit, s ösztönözni a bizonytalanokat oly módon, hogy kifejtette, szerinte milyen veszélyeket hordoz magában egy esetleges második Trump-elnökség.

A Guardian jelentése szerint Biden kijelentette, hogy az Egyesült Államok történelme „fordulóponthoz érkezett”, hangsúlyozva, hogy az ország karakterét és jövőjét veszélyeztetik Trump önjelölt „Make America Great Again” (MAGA) mozgalmának tekintélyelvű értékei. Az arizonai Phoenixben összegyűlt közönséghez szólva kijelentette:

„Valami veszélyes dolog történik Amerikában. Van egy szélsőséges mozgalom, mely nem osztja demokráciánk alapvető meggyőződéseit: a MAGA mozgalom … A történelem a próbatételek új korszakába vezetett minket. Most mindannyiunknak meg kell válaszolni a kérdést: Mit fogunk tenni a demokráciánk fenntartása érdekében?”

Az amerikai elnök egyértelműen felkészült a beszédre, s olykor jóformán suttogásig halkította hangját, hogy nyomatékosítsa a választóknak szánt üzenetét, sőt, a néhai John McCain egykori republikánus szenátort is idézte, akivel szoros kapcsolatban állt.

Egymásba botlott Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij (Videó)

Az új argentin elnök, Javier Milei beiktatásán jelen volt Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij, az egymással nem túl jó kapcsolatot ápoló miniszterelnök találkozásáról videó is készült.