Biden: az Egyesült Államok megvédené Tajvant, ha Kína megtámadná

Fotó: MTI/EPA/Getty Images/Csung Szung Dzsun
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. május 23. - 09:43

Az amerikai elnök úgy fogalmazott, hogy Egyesült Államok felelőssége a sziget védelmében „még erősebb“, mióta Oroszország megtámadta Ukrajnát. 

Joe Biden kijelentette, hogy az Egyesült Államok katonai beavatkozással megvédené Tajvant, ha Kína megtámadná – írja a The Guardian

Biden japán látogatásának második napján Tokióban tartott beszédében azt mondta, hogy Oroszország ukrajnai inváziója után az Egyesült Államoknak „még nagyobb a felelőssége“ az önrendelkezés alatt álló sziget védelmében, amelyet Kína renegát tartománynak tekint.

„Ez a kötelességünk“ – jelentette ki Biden, miután közölte japán kollégájával, Fumio Kishidával, hogy Washington támogatja Japán állandó tagságát az ENSZ megreformált Biztonsági Tanácsában.

Az amerikai elnök azt mondta, hogy Kína bármilyen kísérlete, hogy erőszakot alkalmazzon Tajvan ellen, „egyszerűen nem lenne helyénvaló, az egész régiót megzavarná, és egy újabb akció lenne, hasonló ahhoz, ami Ukrajnában történt“. 

Az „Egy Kína“ politika értelmében az USA elismeri Peking álláspontját, miszerint csak egy kínai kormány létezik, és nem tart fenn diplomáciai kapcsolatot Tajvannal. De nem hivatalos kapcsolatban vannak, beleértve egy de facto nagykövetséget is, és katonai felszereléssel látja el a szigetet. 

„Amerika elkötelezett az Egy Kína-politika mellett, de ez nem jelenti azt, hogy Kínának jogköre lenne erőszakot alkalmazni Tajvan elfoglalására. Várakozásaim szerint ez nem fog megtörténni“ – jegyezte meg az elnök. 

Biden megjegyzései eltérésnek tűntek az eddigi amerikai politikától, amely „stratégiai kétértelműségre“ törekszik a Tajvannal kapcsolatos álláspontját illetően, de nem sokkal felszólalása után egy fehér házi tisztviselő közölte: „nincs változás az USA Tajvannal kapcsolatos politikájában. Ahogy az elnök mondta, a politikánk nem változott“.